CMV hos nyfødte

Information om CMV hos nyfødte.

Hørescreeningen på dit barn viser, at der er brug for en nærmere undersøgelse af hørelsen. Det behøver ikke at betyde, at dit barn har en hørenedsættelse eller fejler noget.

Når hørescreeningen viser, at der er brug for yderligere undersøgelser af dit barns hørelse, sender vi en henvisning til Audiologisk Afdeling, hvor dit barns hørelse bliver undersøgt nærmere.

Hvis dit barn har en hørenedsættelse, kan der være forskellige årsager, en af dem kan være en medfødt virus, som hedder cytomegalovirus (CMV). Det er vigtigt at begynde behandling af CMV indenfor barnets første levemåned. Virussen kan påvises i spyt, vi tager derfor en spytprøve fra dit barn.

Hvad er medfødt CMV?

CMV står for cytomegalovirus. De fleste mennesker bliver smittet med CMV i løbet af livet. Når CMV først er i kroppen, bliver virus der resten af livet. Når man bliver smittet, har man ingen eller kun lette symptomer, som ved en mild influenza eller forkølelse. Det er derfor de færreste der ved, om de har CMV i kroppen.

Gravide kan smitte fosteret, hvis moderen smittes med CMV under graviditeten, eller hvis den CMV, hun allerede har liggende i dvale i kroppen, reaktiveres under graviditeten.

De fleste børn med medfødt CMV bliver født uden symptomer og udvikler sig oftest normalt. Nogle børn kan dog få hørenedsættelse på grund af CMV. CMV kan i sjældne tilfælde også påvirke andre organer.

Hvordan undersøges barnet for CMV?

Spytprøve

Det er ikke ubehageligt for dit barn at få taget en spytprøve, og der er ingen bivirkninger eller risici. Prøven tages ved, at jordemoderen tørrer med en vatpind på indersiden af dit barns kind.

Hvis det er muligt, bør dit barn ikke have spist en time før spytprøven tages, da der findes CMV i modermælk, og prøvens resultat kan derfor måske ikke bruges.

Hvis prøven er positiv, behøver det altså ikke at betyde, at dit barn har CMV.

Urinprøve

Såfremt spytprøven er positiv for CMV, vil I blive indkaldt til undersøgelse af barnets urin, der kan bekræfte om barnet har CMV.

Ud fra undersøgelsernes resultater tager vi stilling til, om vi anbefaler behandling af barnet.

Redaktør