Børn - røntgenundersøgelse af tyktarmen

Kontraststoffet gør tyktarmen synlig på røntgenbillederne.

Dit barn er blevet henvist til en røntgenundersøgelse af tyktarmen (colon). På de følgende sider kan du læse mere om undersøgelsen.

Forberedelse til undersøgelsen

Der er ingen forberedelse, men det vil være bedst, hvis barnet kan komme på toilettet om morgenen, så den nederste del af tarmen er tom.

Hvordan foregår undersøgelsen?

Forældre må gerne være med og stå ved siden af barnet under hele undersøgelsen. Barnet bliver bedt om at have hospitalets tøj på, mens vi laver undersøgelsen.

I starten af undersøgelsen skal barnet ligge på siden og røntgenlægen lægger en lille plastikstuds i barnets endetarm. Gennem studsen bliver der fyldt kontrastvæske i tyktarmen, så det er muligt at se tarmen på røntgenbilleder. Der vil efterfølgende blive pustet lidt luft ind i tarmen. Det kan give en følelse af en oppustet mave og få trang til afføring. Det er derfor vigtigt, at barnet kniber godt sammen, så væsken ikke løber ud.

For at undersøge og tage røntgenbilleder af hele tarmen, bliver barnet bedt om at ligge på forskellige måder på lejet (på ryggen, på maven, skråt mm.). Barnet bliver vejledt undervejs i undersøgelsen.
Når lægen er færdig med at tage billeder, bliver røret fjernet fra endetarmen og barnet kan gå på toilettet.

Hvor lang tid tager undersøgelsen?

Undersøgelsen varer ca. 1 time.
I skal være forberedt på, at der kan forekomme ventetid på grund af akutte patienter eller uventede situationer. I vil da blive nærmere orienteret af personalet.

Hvordan har barnet det bagefter?

Barnet kan få rumlen i maven og tynd mave resten af dagen og det er godt at være i nærheden af et toilet. Man kan også risikere at få hård mave de næste dage og det er en god ide at drikke rigeligt, for at holde maven i gang. Efter undersøgelsen må barnet spise og drikke som vanligt.

Svar på undersøgelsen

Du får svar fra den læge eller afdeling, der har henvist dig til undersøgelsen.

Hvad gør vi med værdigenstande?

Tag så så få ejendele med som muligt. Smykker, mobil, penge, ure og lignende er jeres personlige ansvar og hospitalet kan ikke erstatte tabte eller stjålne ting.

Hvor foregår undersøgelsen?

Radiologisk Sektion ligger i det gule center 3, afsnit 334, i ambulatorieetagen. Når I kommer til Radiologisk Sektion, skal I henvende jer ved ekspeditionen.

 

Redaktør