Børn - røntgenundersøgelse af spiserør, mavesæk eller tyndtarm

Vi undersøger passagen enten fra spiserøret til mavesækken eller fra mavesækken ned gennem tyndtarmen.

Dit barn er blevet henvist til en røntgenundersøgelse af spiserøret, mavesækken eller tyndtarmen. Læs mere om undersøgelsen og hvordan I forbereder jer her.

Kort om undersøgelsen

Dit barn skal have lavet en røntgenundersøgelse af sit spiserør, sin mavesæk eller sin tyndtarm. Vi undersøger passagen enten fra spiserøret til mavesækken eller fra mavesækken ned gennem tyndtarmen.

Vi bruger kontraststof til at gøre spiserør, mavesæk og tyndtarm synligt på røntgenbillederne.

Hvor lang tid varer undersøgelsen?

I kan forvente, at undersøgelsen varer op til 1 time, hvis dit barn skal have undersøgt spiserøret og/eller mavesækken og op til 3 timer, hvis dit barn skal have undersøgt tyndtarmen.

Det er en god idé at afsætte ½ time ekstra, da der kan opstå ventetid på grund af akutte patienter.

Vigtige forberedelser

Mød med tom mavesæk

Børn fra 0-2 år
Er barnet mellem 0-2 år, må det gerne få bryst eller en lille flaske mælk 2-3 timer før undersøgelsestiden. Dog er det vigtigt, at barnet er sulten, når I ankommer til undersøgelsen.

Børn over 2 år
Er barnet over 2 år, må det ikke spise i 6 timer før undersøgelsen. Dette er fordi mavesækken skal være tom.

Giv barnet medicin med en lille slurk vand

Op til undersøgelsen må dit barn tage sin vanlige medicin med et lille glas vand, selv om mavesækken skal være tom.

Medbring mad til dit barn til efter undersøgelsen

Det er en god idé at medbringe lidt mad til dit barn til efter undersøgelsen.

Undersøgelsen

Undersøgelsen foretages af en røntgenlæge og en radiograf.
Dit barn skal drikke mellem 100-600 ml kontrast. Hvor meget kontrast, dit barn skal drikke, afhænger af barnets alder. Kontrasten er gennemsigtig og smager sødt. Har dit barn en yndlingssutteflaske, så medbring den gerne til undersøgelsen.

Vi gennemlyser området med røntgenstråler, så vi kan se organerne med kontrast på en skærm. Det gør vi med mellemrum på 15-30 min. Imellem optagelserne kan du og dit barn sidde i vores venteområde.

Efter undersøgelsen

Dit barn må spise og drikke som sædvanligt. Kontrasten bliver ikke optaget i kroppen, men løber igennem tarmsystemet og giver sædvanligvis ikke nogen bivirkninger. Kontrasten udskilles via afføringen.

Svar på undersøgelsen

Du får svar fra den læge eller afdeling, der har henvist dig til undersøgelsen. Du kan også se svaret på undersøgelsen på www.sundhed.dk eller på www.minsundhedsplatform.dk.

Få mere viden

Du kan få mere viden om røntgenundersøgelser af spiserør, mavesæk og tyndtarm på www.patienthåndbogen.dk.

På Sundhedsstyrelsens hjemmeside, www.sst.dk, kan du læse om røntgen og strålingsdoser. Søg på ”Strålingsguiden ioniserende stråling”.

På www.hvidovrehospital.dk/patientguiden kan du og dine pårørende få viden om dine rettigheder og få gode råd og redskaber, der hjælper dig og dit barn i jeres forløb.

Redaktør