Blødning og smerter tidligt i graviditeten

Information om blødning og smerter tidligt i graviditeten.

Hvorfor har jeg blødning og smerter?

 Mange kvinder oplever at have smerter og blødning i de første 12 uger af graviditeten. Dette kan være normalt, men det kan også være et tegn på spontan abort eller graviditet uden for livmoderen.

Kontrol af fostret

Ultralydskanning er en god metode til at se, hvor fosteret har sat sig fast, og om der er hjerteaktion på fosteret. Hvis du er meget tidligt i graviditeten, er det ikke sikkert, at vi endnu kan se fosteret ved en skanning.

Du vil både blive undersøgt med ultralydskanning og få taget blodprøve for at måle graviditetshormonet HCG i dit blod, som ved normale tidlige graviditeter ca. fordobles hvert andet døgn.

Hvis HCG-værdien i dit blod ikke stiger normalt, kan det tyde på en graviditet uden for livmoderen, eller på, at du er ved at abortere. Sammenhængen mellem HCG-værdien og ultralydsbilledet kan ofte afklare, hvor graviditeten sidder, og hvordan graviditeten udvikles. Det er ofte nødvendigt med flere HCG-målinger.

Hvor får jeg taget blodprøven?

Blodprøven tages i Blodprøvetagningsambulatoriet, afsnit 130, center 1, ambulatorieetagen, mellem kl. 07.30 - 10.30. Du skal bestille tid til blodprøver på www.blodproever.dk
Hvis du ikke kan få tid på den ønskede dato, skal du ringe til blodprøveambulatoriet på telefon 38 62 11 00. Så giver de dig en tid.

Smerte- og blødningsvarsel

Så længe du følges med blodprøver, skal du være meget opmærksom på og reagere på følgende:

  • Tiltagende eller pludseligt opståede kraftige smerter i mave og/eller underliv.
  • Kraftig blødning fra skeden.

Svar på prøven

Efter blodprøven er taget, tager du hjem. Vi ringer til dig samme dag mellem kl. 13.00 - 15.00 og giver dig svar på blodprøven. Vi aftaler det videre forløb i telefonen.

Hvad gør jeg, hvis jeg får det dårligt?

Hvis du får kraftig blødning eller kraftige smerter, bør du kontakte Gynækologisk Akutklinik.

  • Gynækologisk Akutklinik (afsnit 414): Telefon 38 62 58 51

Hvis du bliver meget utilpas og får det akut dårligt, bør du ringe til Akuttelefonen 1813.

Redaktør