Blodprop i de dybe vener

Information om blodprop i de dybe vener i armen, bækkenet eller benet.

Du har fået konstateret en blodprop i de dybe vener i benet, bækkenet eller armen.

Kort om sygdommen

En veneblodprop i de dybe vener i ben og bækken opstår oftest som et resultat af flere risikofaktorer. Risikoen for at få en veneblodprop øges bl.a. hvis du har ligget sengen eller har siddet meget stille gennem længere tid, fx i forbindelse med operation, fly- eller bilrejser, ved behandling med gipsbandage eller skinner på benene.

Andre risikofaktorer er p-piller, anden form for østrogenbehandling, graviditet og fødsel eller sygdomme som infektioner eller kræft.

Symptomer

En vene er en blodåre, der leder blodet tilbage mod hjerte og lunger. Symptomer på en dyb veneblodprop er: 

  • Smerter.
  • Rødme.
  • Hævelse.

Behandling

Behandlingen er blodfortyndende medicin som tabletter og i nogle tilfælde også med indsprøjtninger i en kortere periode. Behandlingsvarigheden er minimum 3 måneder.

Behandlingen består desuden af kompressionsstrømper, der stimulerer venepumpen og afhjælper hævelsen og smerterne, samt forebygger skader på blodkarrene. Disse strømper får du udleveret i ambulatoriet.

Der findes forskellige blodfortyndende præparater, og det er lægen, der i samarbejde med dig afgør, hvilket præparat der er bedst for dig i forhold til din medicinske tilstand.

 ________ Xarelto - 15 mg. x 2 i 3 uger, herefter ny dosering.

_________ Eliquis - 10 mg. x 2 i 1 uge, herefter ny dosering.

_________ Marevan - 2 tbl. dagl. i 4 dage + indsprøjtninger, herefter blodprøver og ny dosering.

Den videre plan

Du eller din familie skal selv kontakte Hjertemedicinsk ambulatorium førstkommende hverdag og aftale, hvornår du skal møde til din første kontrol. Her vil du få yderligere information og vejledning om din sygdom og medicin.

Du skal ringe på tlf. 38 62 10 50 - mellem kl. 08.00 - 15.00, og bede om at tale med en sygeplejerske.

Hvordan skal jeg forholde mig hjemme?

Du kan forvente smerter og hævelse af benet i den første tid, da blodproppen opløses langsomt. Hvis du har smerter, må du gerne tage smertestillende håndkøbsmedicin, fx panodil, pinex eller pamol. Husk at følge anvisningen på pakken.

Du bør holde dig fra hård fysisk aktivitet, du må dog gerne bruge kroppen på almindelig vis og gå ture. Når du sidder ned, er det godt at lægge benet op over hoftehøjde.

I meget sjældne tilfælde, kan en del af blodproppen rive sig løs og sætte sig i lungerne. Derfor skal du, hvis du får pludselig åndenød eller brystsmerter, kontakte din egen læge eller akuttelefonen 1813.

Er du i tvivl?

Hvis du har spørgsmål efter din behandling i Akutmodtagelsen, er du velkommen til at kontakte os.

Er du i tvivl om, hvad du skal gøre ved en skade eller akut opstået sygdom, så ring til Akuttelefonen 1813.

Din journal på sundhed.dk

Med NemID kan du se din journal på sundhed. dk. Du kan se dine journaloplysninger og læse mere om din indlæggelse. Der kan gå op til 5 dage før alle oplysninger er overført til sundhed.dk.

Redaktør