Behandling med ringeapparat

Information om behandling med ringeapparat.

Et ringeapparat kan bruges til behandling af børn med lille urinblære, som tisser i sengen om natten. Et ringeapparat består af en ”føler” og af en ”alarm”.

Hvordan virker et ringeapparat?

Et ringeapparat træner barnets naturlige ”tissesignaler”, når blæren er fuld, og barnet gerne vil tisse. Lyden fra ringeapparatet vækker barn og/eller forældre, når føleren bliver våd. Lyden skal hjælpe barnet med at vågne og blive bevidst om sammentrækninger af blæren, der ellers vil føre til, at barnet tisser i sengen.

Hvordan bruges et ringeapparat?

Føleren sættes fast i underbukserne, der hvor de første dråber urin kommer. Underbukserne skal sidde ”til”, og det er vigtigt, at barnet ikke sover med ble under behandlingen.
Selve alarmen sættes fast på nattrøjen. Når barnet tisser og føleren bliver våd, lyder alarmen og barnet vækkes.

  • Det er normalt, at barnet er svært at vække – specielt i starten.
  • Et barn, der sover tungt, vil ofte kunne sove fra lyden af alarmen.
  • Det er nødvendigt, at en voksen sover sammen med barnet de første uger af behandlingen.
  • Det er vigtigt, at barnet hjælpes til at vågne helt. Når barnet er vågent, skal det hjælpes på toilettet og tisse færdig og skifte tøj.

Det kan være en god idé at have skiftetøj og sengetøj parat, så det forstyrrer nattesøvnen mindst muligt. Brug evt. et vådliggerlagen og dyne, der er let at vaske og tørre.

I starten vil det meste af urinen komme i sengen. Barnet vil senere kunne stoppe vandladningen og tisse færdig på toilettet.

Behandlingen bør fortsætte, indtil der er 21 tørre nætter i træk. Hvis barnet er motiveret for behandling, er der ca. 75% chance for, at barnet bliver tørt om natten efter 2-3 måneders behandling.

Under behandlingen registreres:

  • Antal af alarmer pr. nat.
  • Tidspunkt for alarmer.

Om barnet vågner af sig selv. Ved mere end 2 alarmer pr. nat, bør afdelingen kontaktes med henblik på evt. ændring af behandling.

Målet er at lære barnet:

  • At vågne før sammentrækningerne og stå op og gå på toilettet
  • At kunne udsætte vandladningen til om morgenen.

For ikke at forstyrre sin søvn vil barnet bevidst forsøge at ”holde sig” og sove videre og på den måde gøre blæren større.

Det er vigtigt ikke at give op for hurtigt. Der kan gå 3 måneder, før der er effekt af behandling med ringeapparat.

Er der nogen overvejelser før behandlingen?

Det er af stor betydning, at barnet er motiveret og modent til at samarbejde til at blive tør om natten. Et motiveret barn vil bedre være i stand til at lytte og reagere hurtigt på alarmen. De fleste børn er klar til behandling med ringeapparat ved 7-8-års alderen.

Behandling med ringeapparat involverer ikke kun barnet, men i høj grad også forældrene.

Behandlingen skal kunne gives hver nat. Det er derfor vigtigt, at der er opbakning til behandlingen de steder, hvor barnet overnatter i løbet af behandlingsperioden.

Behandlingen bør ikke falde sammen med begivenheder, der kræver, at familien får optimal nattesøvn, som fx ved skolestart eller jobskifte og lignende.

Anskaffelse af ringeapparat

Der findes forskellige ringeapparater. I afdelingen er der mulighed for at se forskellige typer demonstreret. Et ringeapparat koster ca. 500 kr. og købes af familien selv.

I nogle kommuner er der mulighed for at låne et ringeapparat via sundhedsplejersken. I særlige situationer kan man henvende sig i sundhedsforvaltningen med henblik på at få sine udgifter dækket.

Redaktør