Behandling med ring eller pessar

Information om brug af ring og pessar.

Hvis du har nedsynkning af livmoderen, skedetoppen, blæren eller tarmen, eller du er inkontinent, kan du muligvis have glæde af at få lagt en ring eller et pessar

Billedet viser en sygeplejerske tale med en patient.

Hvad er en ring/ et pessar?

En ring eller et pessar er lavet af blød silikone og lægges op i skeden for at holde det på plads, der ellers synker ned.

Du kan have glæde af behandlingen med ring eller pessar, hvis du:

  • Venter på at blive opereret for nedsynkning eller inkontinens. 
  • Er i tvivl om du ønsker operation.
  • Ikke ønsker operation.
  • Ikke kan tåle at blive opereret, fx pga. alvorlig hjerte- eller lungesygdom.
  • Planlægger en graviditet inden for en overskuelig fremtid, da en graviditet og fødsel kan medføre ny nedsynkning.

Gør det ondt at få lagt en ring/et pessar?

De fleste synes, at det er ubehageligt mens ringen eller pessaret lægges op i skeden. Det kan være nødvendigt at prøve forskellige størrelser for at finde den ring eller det pessar, der passer bedst til dig. Når ringen/pessaret først ligger rigtigt, kan du ikke mærke den/det.

Brug lokalhormon til skeden

De fleste, der får en ring eller et pessar, har passeret overgangsalderen. Slimhinden i skeden mangler derfor oftest hormon, hvis ikke det tilføres kunstigt. Det er bedst at tilføre hormonet direkte i skeden. Hormon, der tages direkte i skeden, påvirker næsten udelukkende slimhinden i skeden og urinrøret. Der er derfor ikke risiko for brystkræft eller livmoderkræft.

Selv om du ikke plejer at bruge hormon til skeden, er det nødvendigt, hvis du har en ring eller et pessar, for at ringen/pessaret ikke skal irritere slimhinden. Hvis slimhinden er tynd, og ringen eller pessaret trykker uheldigt på slimhinden, kan der nemlig komme et sår i skeden.

Hvordan tager jeg lokalhormonet?

De første 14 dage skal du tage en stikpille hver aften ved sengetid. Herefter skal du fortsætte med at tage en stikpille to gange om ugen.

Behandlingen med lokalhormon bør fortsætte resten af livet, hvis du har passeret overgangsalderen. Hvis du ikke har passeret overgangsalderen, bør behandlingen fortsætte så længe, du har en ring eller et pessar.

Mulige gener ved ring eller pessar?

  • Øget udflåd som kan lugte - specielt hvis der kommer sår i skeden
  • Blødning - ofte et tegn på sår i skeden
  • Inkontinens
  • Manglende blæretømning - ofte et tegn på at ringen eller pessaret er for stort

Hvornår skal ringen skiftes?

Første gang efter ringen eller pessaret er lagt, skal det skiftes efter 3 måneder enten i Gynækologisk Ambulatorium, hos din praktiserende læge eller hos din praktiserende gynækolog.

Ringen eller pessaret tages ud og skylles, og lægen ser efter, at der ikke er kommet sår i skeden.

Hvis alt ser fint ud, vil du kunne fortsætte med ring- eller pessarbehandlingen. Du skal herefter have skiftet ringen hos din praktiserende læge eller gynækolog hver 6 måned.

Hvor henvender jeg mig ved problemer?

Hvis du får problemer med blødning eller udflåd, der lugter grimt eller smerter, skal du kontakte din læge. Lægen tager ringen eller pessaret ud, og ser efter, om der er kommet sår i skeden. Hvis der er kommet sår i skeden, skal du holde pause med behandlingen i 3 uger og tage lokalhormon hver aften i 3 uger.

Hvad hvis ringen falder ud?

Hvis ringen eller pessaret er for lille, hvis ringen eller pessar ikke kan sidde der fx pga. tidligere operation eller hvis du presser i forbindelse med et toiletbesøg, kan ringen/pessaret glide ned eller falde ud. Du skal derfor så vidt muligt undgå at presse ved toiletbesøg.

Hvis ringen eller pessaret falder ud, skal du skylle eller skolde det. Herefter kan du selv prøve at lægge ringen eller pessaret op igen. Du kan ikke gøre noget forkert. Hvis det er et pessar, du har, skal skålen vende op mod livmoderen eller skedetoppen.

Hvis du ikke tør, kan, eller bryder dig om selv at lægge ringen eller pessaret op selv, kan du bede din egen læge om hjælp. Hvis ringen/pessaret bliver ved med at falde ud, er operation oftest den eneste løsning, såfremt lægen finder indikation for det.

Kan jeg selv tage ringen eller pessaret ud?

Ja, hvis du vil, kan du lære selv at tage ringen eller pessaret ud og lægge det op, når du synes, du har brug for det. Nogen vælger for eksempel at tage ringen eller pessaret ud om natten.

Kan jeg have samleje med en ring eller et pessar i skeden?

Ja, det kan du godt, men hvis du eller din partner synes ringen eller pessaret generer ved samleje, kan I bare tage den ud og lægge den op igen bagefter

Redaktør