Behandling med Xeljanz

Xeljanz® er et lægemiddel som bruges til behandling af blandt andet colitis ulcerosa.

Xeljanz® (tofacitinib) bruges mod kronisk betændelse i tyktarmen. Læs om virkningen, eventuelle bivirkninger, og om hvad du skal være opmærksom på under behandlingen.

Hvad er Xeljanz®?

Xeljanz® er et lægemiddel, der anvendes mod aktiv kronisk betændelse i tyktarmen (colitis ulcerosa), når andre immundæmpende lægemidler ikke har den tilstrækkelige virkning eller ikke tåles.

Hvordan virker Xeljanz®?

Xeljanz® indeholder det aktive lægemiddel tofacitinib. Tofacitinib er et lille molekyle, der blokerer nogle proteiner (Janus-kinase enzymer) i immunforsvarets celler. Det dæmper den del af immunsystemet, der kan skabe aktivitet i colitis ulcerosa, og symptomerne i tarmen dæmpes.

Før behandlingen

Inden du kan blive behandlet med Xeljanz ®, skal du have taget blodprøver og et røntgenbillede af lungerne. Det gør vi for at sikre, at du ikke har nogen skjulte infektioner i kroppen, der kan forværres af behandlingen.

Hvordan gives behandlingen?

Du får behandlingen i form af tabletter på enten 5 mg eller 10 mg.

  • Ofte gives en startbehandling på 10 mg 2 gange om dagen i op til 8 uger.
  • Det følges af en vedligeholdelsesbehandling med 5 mg 2 gange om dagen.

Tabletterne kan tages både med eller uden mad, og de kan også knuses og indtages med vand.

OBS: Ved nedsat nyre- eller leverfunktion kan det være nødvendigt at nedsætte dosis. Ved alvorlige infektioner må behandlingen ikke gives eller skal pauseres.

Xeljanz® udleveres fra Gastroenhedens medicinske ambulatorium.

Hvilke bivirkninger kan der være ved behandlingen?

Du kan få bivirkninger, når du er i behandling med Xeljanz®. De fleste bivirkninger er milde til moderate, men nogle patienter kan opleve alvorlige bivirkninger, som det kan være nødvendigt at behandle.
Det er vigtigt, at du fortæller det til lægen eller sundhedspersonalet, hvis du tror, at du har fået bivirkninger under eller efter behandlingen med Xeljanz®.

Bivirkninger kan vise sig som

  • Influenzalignende symptomer, kvalme, mavesmerter, blodmangel, hovedpine, ledsmerter, feber, nattesved, træthedsfølelse eller vedvarende hoste.
  • I sjældne tilfælde kan der opstå hævelse/smerter fra ben samt brystsmerter/åndenød som tegn på en mulig blodprop i ben eller lunge.

Graviditet og amning

Du bør ikke blive gravid i behandlingsperioden, da erfaringer med graviditet og behandling med Xeljanz® er sparsomme. Du bør også undgå amning.

Vaccinationer

Levende vacciner må ikke gives samtidig med Xeljanz® behandlingen.

Redaktør