Behandling med Xeljanz

Information om behandling med Xeljanz.

Hvad er Xeljanz?

Xeljanz er et lægemiddel, der anvendes mod aktiv kronisk betændelse i tyktarmen (colitis ulcerosa), når andre immundæmpende lægemidler ikke har den tilstrækkelige virkning eller ikke tåles.

Hvordan virker Xeljanz?

Xeljanz indeholder det aktive lægemiddel tofacitinib. Tofacitinib er et lille molekyle, der blokerer nogle proteiner (Janus-kinase enzymer) i immunforsvarets celler. Det dæmper den del af immunsystemet, der kan skabe aktivitet i colitis ulcerosa, og symptomerne i tarmen dæmpes.

Hvordan gives behandlingen?

  • Du får behandlingen i form af tabletter på enten 5 mg eller 10 mg.
  • Ofte gives en startbehandling på 10 mg 2 gange om dagen i op til 8 uger

Det følges af en vedligeholdelsesbehandling med 5 mg 2 gange om dagen. Tabletterne kan tages både med eller uden mad, og de kan også knuses og indtages med vand.

OBS: Ved nedsat nyre- eller leverfunktion kan det være nødvendigt at nedsætte dosis. Ved alvorlige infektioner må behandlingen ikke gives eller skal pauseres. Xeljanz udleveres fra Børne- og Ungeafdelingens dagafsnit.

Hvilke bivirkninger er der?

Du kan få bivirkninger, når du er i behandling med Xeljanz. De fleste bivirkninger er milde til moderate, men nogle patienter kan opleve alvor lige bivirkninger, som det kan være nødvendigt at behandle.

Det er vigtigt, at du fortæller det til lægen eller sundhedspersonalet, hvis du tror, at du har fået bivirkninger under eller efter behandlingen med Xeljanz.

Bivirkninger kan vise sig som:

Influenzalignende symptomer, kvalme, mavesmerter, blodmangel, hovedpine, ledsmerter, feber, nattesved, træthedsfølelse eller vedvarende hoste.

I sjældne tilfælde kan der opstå hævelse/ smerter fra ben samt brystsmerter/åndenød som tegn på en mulig blodprop i ben eller lunge.

Vaccinationer

Levende vacciner må ikke gives samtidig med Xeljanz-behandlingen.

Spørgsmål

Har I spørgsmål, er I velkommen til at ringe til sygeplejerskerne på telefon 3862 0236 mandag til fredag mellem kl. 09.00-10.00 eller sekretærerne i Børne- og Ungeafdelingens dagafsnit på telefon 3862 3586 mandag til fredag mellem kl. 09.00-12.00.

Redaktør