Behandling med Sulfazalasin

Information om behandling med Sulfazalasin.

Hvad er sulfasalazin?

Sulfasalazin blev udviklet i 1950’erne og anvendes til behandling af colitis ulcerosa og Crohns sygdom i tyktarmen.

Sulfasalazin virker ved at hæmme den betændelseslignende reaktion i tarmen, men anvendes også til behandling af ledsygdomme.

Sulfasalazin består af en sulfagruppe og mesalazin. Mesalazin er det aktive stof, som også findes i 5-ASA-gruppen (Asacol, Pentasa, Salofalk, Mezasal o.l. medicin).

Hvilke bivirkninger er der?

De fleste tåler behandlingen godt, men nogle oplever bivirkninger.

I starten kan nogle opleve at få let kvalme og hovedpine. Disse bivirkninger svinder ofte, hvis dosis trappes langsomt op.

De fleste andre bivirkninger ses ofte i de første uger efter start. De hyppigste bivirkninger er hududslæt, hudkløe og almen utilpashed med influenzalignende symptomer. Meget sjældent ses påvirkning af lever, nyrer eller knoglemarv.

Hvis der er mistanke om bivirkninger stoppes behandlingen efter aftale med den behandlende læge.

Personer, der er allergiske over for sulfonamider og salicylater, har porfyri eller G6PD-mangel, må ikke anvende Sulfasalazin. Sulfasalazin kan farve urin og bløde kontaktlinser gule.

Vigtigt at vide om behandlingen

Sulfasalazin findes som tabletter, enterotabletter og mikstur. Begge former kan anvendes ved tarmsygdomme.

Man tager medicin to gange dagligt afhængig af vægt i forbindelse med et måltid. Den hyppigste dosering er tre tabletter morgen og aften. For at mindske risikoen for ubehag (kvalme og hovedpine) ved start af behandlingen, kan det anbefales at trappe dosis op gradvist.

Hvor hurtig man trapper op på fuld dosis er afhængig af evt. bivirkninger, nogle kan optrappe til fuld dosis i løbet af en uge, hos andre kan det tage flere uger.

Spørgsmål

Har I spørgsmål, er I velkommen til at ringe til sygeplejerskerne på telefon 3862 0236 mandag til fredag mellem kl. 09.00-10.00 eller sekretærerne i Børne- og Ungeafdelingens dagafsnit på telefon 3862 3586 mandag til fredag mellem kl. 09.00-12.00.

Redaktør