Anlæggelse af tynd- eller tyktarmsstomi

Tiden før og efter anlæggelse af tynd- eller tyktarmsstomi.

Du skal have foretaget en kikkertoperation og have anlagt en tynd- eller tyktarmsstomi. Her kan du læse om tiden før og efter operationen.

Mødetid til indlæggelse i afd. 313

_________ dag, den _________ / _________ - 20 _________ kl. _________.

Dato for operation

_________ dag, den _________ / _________ - 20 _________ kl. _________.

Center 3, 1. sal
Afsnit 313

Forberedelse

Kost

I dagene op til operationen er det vigtigt, at du spiser varieret. Vær især opmærksom på at få protein. Protein er kroppens byggesten og medvirker til, at dit ar heler, du bevarer din muskelmasse og mindsker træthed. Proteiner findes især i mælkeprodukter, æg og kød.

Udrensning

Dagen før operationen kan du spise normal kost indtil midnat. Du vil få et lavement om aftenen, når du er mødt i afdelingen, og om morgenen inden du skal til operation. Personalet hjælper dig med dette.

Faste og tørste

Du skal faste fra midnat, men må drikke vand og saft indtil kl. 6 om morgenen, den dag du skal opereres. Personalet serverer 2 glas sød saft, som vi anbefaler, du drikker. Sukkeret i saften modvirker kvalme og utilpashed.

Rygning

Hvis du holder op med at ryge før operationen, mindsker du risikoen for komplikationer betragteligt. Det er også vigtigt, at du holder dig fra tobak i tiden efter operationen. Du kan få nikotinplaster eller -tyggegummi i afdelingen under indlæggelsen. Vi kan henvise dig til rygestopvejledning i din hjemkommune, hvis du ønsker det.

Alkohol

Et højt alkoholforbrug øger risikoen for komplikationer som hjerte-lungeproblemer eller infektioner. Har du et større indtag end Sundhedsstyrelsens anbefalinger, skal du stoppe helt med at drikke alkohol før operationen. Undgå visse typer medicin Der kan være medicin, du skal holde pause med inden operationen, fordi den kan påvirke din tilstand. F.eks. jerntabletter, diabetesmedicin og blodfortyndende medicin. Tager du fiskeolie, skal du også holde pause med den. Vi aftaler med dig, hvad der gælder for dig.

Hårfjerning

Dagen før operationen og før badet skal du fjerne hår fra brystet og ned til den øverste del af kønsbehåringen. Du skal fjerne håret med elektrisk hårtrimmer eller hårfjerningscreme. Du må ikke bruge en skraber. Hvis du har brug for hjælp til dette, kan du spørge personalet på afdelingen.

Gå i bad hjemmefra

Du skal tage et bad om aftenen før din operation eller om morgenen på selve operationsdagen. Inden badet fjernes alle smykker og evt. piercinger samt neglelak på både fingre og tæer. Rens navlen grundigt med en vatpind. Du må ikke bruge parfume efter badet. Du må bruge en fugtighedscreme (men ikke en fed creme) på arme, ben og i ansigtet, men ikke på maven, da det øger risikoen for infektioner. En smule parfumefri deodorant under armene er okay.

Efter badet skal du tage rent tøj på. Du må ikke tage smykker på igen, da der ofte bruges strøm under operationen, og der må derfor ikke være metal på kroppen.

Ved indlæggelsen skal du medbringe

 • Din medicin til 3-4 dage.
 • Toiletsager.
 • Sko, der sidder fast, er rummelige og har en skridsikker sål.
 • Du er velkommen til at benytte dit eget tøj efter operationen – vi anbefaler løstsiddende tøj.

Operationen

Du bliver vækket af plejepersonalet inden klokken 06, den dag du skal opereres. Du får udleveret en operationsskjorte og støttestrømper. Strømperne er med til at forebygge blodpropper i benene. Du får også en injektion i låret med blodfortyndende medicin, som forebygger blodpropper.

Børst dine tænder hver morgen og aften, mens du er indlagt, ligesom du plejer derhjemme. God mundhygiejne forebygger infektioner i luftvejene, f.eks. lungebetændelse. Du skal også børste tænder om morgenen inden operationen, men lad være med at synke vandet.

Du bliver hentet af en portør og kørt til operationen.

Under operationen er du fuldt bedøvet. Når operationen er afsluttet, bliver du kørt til opvågningsafdelingen. Her skal du være, indtil du kan flyttes tilbage til sengeafdelingen, hvor du bliver modtaget af plejepersonalet.

Efter operationen

I afdelingen arbejder vi efter internationalt anerkendte standarder for optimerede pleje- og behandlingsforløb. Vi har særligt fokus på information, smertebehandling, tidlig ernæring og bevægelse. Vi har arbejdet med principperne i mange år og arbejder fortsat med at udvikle og optimere forløbene. Vi har overordentligt gode erfaringer med flere tusinde patienter som er blevet behandlet og plejet efter disse principper.

Hurtigt i gang igen

Det er vigtigt, at du er så meget ude af sengen som muligt.

Billedet viser en patient i færd med genoptræning.

Bevægelse sætter gang i tarmfunktionen og forebygger andre komplikationer, der kan opstå i forbindelse med operationen. Det betyder, at du allerede på operationsdagen skal op at gå og sidde i en stol.

Du skal være ude af sengen i 2-4 timer, afhængig af hvad tid du er tilbage på afsnittet. For mange kan det virke uoverskueligt at komme ud af sengen så kort tid efter en operation, men du får hjælp og støtte af personalet til at komme op. I dagene efter operationen skal du være ude af sengen i 8 timer fordelt over dagen og med hvil ind imellem.

Kost efter operationen

Appetitten kan være lille efter en operation i tarmen. Prøv at tænke på, at mad er medicin, som hjælper dig med at blive rask.

Som udgangspunkt må du spise almindelig kost efter operationen. Vi tilbyder desuden proteinholdige drikke i form af proteindrik, koldskål, mælk eller kakaomælk.

Hospitalet har a la carte-køkken. Du får udleveret et menukort, som du skal bestille mad fra. Plejepersonalet hjælper dig.

Ved enkelte operationer kan der være undtagelser. Skal du spise speciel kost, bliver du informeret om dette umiddelbart efter operationen.

Husk at drikke rigeligt efter operationen, gerne 2 liter om dagen, og drik gerne varieret.

Du får udleveret tyggegummi under din indlæggelse. Tyggegummi er en del af behandlingen, da det har god effekt på mavetarmfunktionen og mindsker eventuel kvalme. Hvis du ikke kan tygge tyggegummi, kan syrlige bolsjer være et godt alternativ.

Vejrtrækning

Efter en operation er det godt med et ekstra ilttilskud, når man ligger i sengen. Du skal derfor have et iltkateter i næsen, når du hviler og sover.

Smerter

Du kan opleve smerter efter operationen. Vi sørger for at holde dine smerter på et minimum med smertestillende medicin 4 gange dagligt.

En del af smertebehandlingen kan ske gennem et tyndt kateter i ryggen (Epidural smertebehandling).

Det er vigtigt at sige til, hvis du har behov for mere smertestillende medicin. For mange smerter resulterer i for lidt bevægelse, og det er vigtigt, at du får bevæget dig, så du undgår komplikationer.

Kolostomi/ileostomi

Det er nødvendigt for din behandling, at du får en stomi. Stomien er formet af din tyktarm eller tyndtarm og kaldes en tyktarmsstomi/ kolostomi eller tyndtarmsstomi/ileostomi. Kirurgen placerer stomien på din mave under operationen på det sted, sygeplejersken har markeret med en tusch.

Stomien bandageres med en stomipose, som opsamler afføring fra tarmen. I dagene efter din operation vil personalet vise og forklare dig, hvordan du skal skifte stomiposen.

Første gang, stomiposen skal skiftes, gør personalet det for dig. Vi fortæller, hvordan vi gør, og hvilke ting vi lægger mærke til, mens vi skifter posen. Det er normalt, at der er lidt blødning fra stomien. Du prøver selv at skifte stomipose med hjælp fra plejepersonalet, indtil du kan selv.

Du får en toilettaske med de ting, du skal bruge, når du skal skifte stomiposen. Enkelte patienter har brug for en hjemmesygeplejerske til poseskift. Det aftaler personalet med kommunen.

Du bliver tilbudt at deltage i gruppeundervisning for patienter, der har fået en stomi. Her fortæller en sygeplejerske om:

 • Tynd- og tyktarmsstomier.
 • Stomiens forandring over tid.
 • Huden omkring stomien.
 • Poser og plader.
 • Mad og drikke.
 • Fritid, arbejde og ferie.
 • Ændret kropsbillede.
 • Henvendelse efter udskrivelse.
 • Muligheder for erfaringsudveksling og mere viden.

Mange patienter har det svært med og har mange bekymringer om livet med stomi. Personalet i afdelingen vil vejlede og støtte dig, så du kan leve som du plejer, når du er hjemme igen og er kommet dig efter operationen.

Du får tildelt en stomisygeplejerske, som følger dig ambulant, efter du er blevet udskrevet fra hospitalet. Du får udleveret stomiposer i afdelingen, så du har nok, til du skal til opfølgende besøg hos stomisygeplejersken i stomiklinikken.

Kateter

Under operationen anlægger lægen et kateter i din urinblære. Din urin løber fra blæren gennem kateteret og ud i en gennemsigtig plastikslange ned i en pose. Her kan vi måle, hvor meget urin du producerer. Det er et vigtigt mål for væskebalance. Kateteret har du til om aftenen efter operationen. Evt. får du det fjernet allerede på operationsgangen.

Udskrivelse

Du bliver udskrevet 5-7 dage efter operationen, hvis:

 • Du har haft afføring i stomien.
 • Du kan spise og drikke.
 • Du kan dække evt. smerter og/eller kvalme med tabletbehandling.
 • Du føler dig velforberedt på din udskrivelse.
 • Der ikke er tegn på infektion.
 • Du kan skifte din stomipose.

Operationssåret

Du skal have fjernet klipsene fra operationen hos din egen læge 10 dage efter operationen. Du skal holde øje med infektionstegn. Det kan være varme, rødme, hævelse og pus.

Hvis du har fået fjernet din endetarm, er såret syet med tråd, der skal sidde op til 3 uger. Men det får du klar besked om efter operationen. Hold øje med infektionstegn.

Kontakt os ved komplikationer

Det er sjældent, at der er komplikationer ved indgrebet, men der er en lille risiko for, at der kan opstå hul på tarmen, sårinfektion, blødninger fra operationssåret eller fra tarmen.

Derfor skal du kontakte os, hvis du får:

 • Feber (temperatur over 38 grader).
 • Kulderystelser.
 • Tiltagende mavesmerter.
 • Kvalme og opkastninger.

Opfølgning på udskrivelse

Lægen tager stilling til, om der er behov for, at du kommer til en ambulant lægekonsultation efter udskrivelsen. Du bliver tilbudt et ambulant forløb i stomiklinikken. Når du bliver udskrevet fra hospitalet, får du en tid hos en stomisygeplejerske. Stomisygeplejersken følger, hvordan det går med stomien, efter du er kommet hjem.

Der er mulighed for vejledning i, hvordan du skal passe stomien, og hvilken bandage der fungerer bedst, når du genoptager dine vanlige aktiviteter. Stomisygeplejersken udleverer de stomiposer, du skal bruge, når du skal skifte derhjemme. Hvis din stomi er blivende, vil stomisygeplejersken ansøge kommunen om betaling af dine stomiposer.

Meld afbud

Hvis du bliver forhindret i at møde op til din aftale, f.eks. på grund af sygdom, skal du hurtigst muligt kontakte os, så du kan få en ny tid, og vi kan give din tid til en anden patient.

Kort over Hvidovre Hospital

Find vej til Center 3, 1. sal, afsnit 313:

Redaktør