Akut opereret i maven

Ved akut operation i maven vurderes det fra patient til patient hvornår mad og drikke kan indtages uden sonde/drop.

Du er blevet akut opereret i din mave og vil i efterforløbet være mere sengeliggende og træt end du plejer, hvilket er helt normalt.

Nedenfor beskriver vi i hovedtræk, hvordan dagene efter operationen forløber, og hvad vi i fællesskab skal have fokus på. Det drejer sig specielt om smertebehandling, fysisk aktivitet, mad og drikke.

Derudover vil vi have fokus på, hvad der kan være aktuelt i forhold til din operation. Dagene efter operationen vil forløbe meget individuelt afhængig af operationens omfang, den behandling, du har brug for, og hvordan du har det.

Forebyggelse af komplikationer

Patienter, som har gennemgået en større akut operation i maven, har en øget risiko for at udvikle komplikationer, især fra hjerte og lunger. Det er helt afgørende, at du hurtigst muligt kommer fysisk i gang efter operationen.

Efter en mave-tarm-operation kan der være behov for behandling med forskellige slanger i form af dræn, sonde, kateter og drop. Der vil på daglig basis blive taget stilling til hvornår disse kan fjernes. 

Selvom du er koblet til mange slanger, kan du godt komme ud af sengen. Personalet har forskellige hjælpemidler til rådighed og rutine i at hjælpe dig til fysisk aktivitet.

Mange patienter oplever træthed efter en operation. Denne form for træthed er speciel, da det ikke hjælper at hvile sig mere – tværtimod. Det er derfor godt at planlægge en vekslen mellem både aktivitet og hvile i løbet af dagen og aftenen.

Hvornår må jeg spise og drikke?

Der kan være restriktioner på, hvad og hvor meget du må spise og drikke lige efter operationen. Det er altid en individuel vurdering.

Du vil blive tilbudt proteindrikke, som er et vigtigt supplement, uanset hvor meget du selv kan spise eller drikke. 

Det er normalt at have lidt kvalme og madlede lige efter en operation. Det er vigtigt, du fortæller os, hvis du har kvalme, så vi kan give dig kvalmestillende medicin. Desuden kan tyggegummi medvirke til at lindre kvalmen og sætte gang i tarmens bevægelser. Kvalmen kan du afhjælpe med blandt andet bevægelse og små portioner mad.

Hvor aktiv kan og skal jeg være?

Det er vigtigt, at du er så fysisk aktiv som muligt efter operationen. En fysioterapeut vil komme og se til dig få dage efter din operation. Hun vil, i samarbejde med personalet, give dig en guide samt råd og vejledning om mobilisering under indlæggelsen.

Du vil dagligt få en indsprøjtning i låret med blodfortyndende medicin for at mindske risikoen for blodpropper. Du skal have støttestrømper på efter din operation, indtil du er mere oppegående end sengeliggende.

Du kan bede plejepersonalet om tøj og håndklæder, så du selv kan sørge for din personlige hygiejne/ påklædning og lignende. Hvis ikke du kan, vil sygeplejepersonalet hjælpe dig.

Praktiske oplysninger

Der kommer en læge og en sygeplejerske på stuegang alle hverdage mellem kl. 9.30-12. Hvis der er behov for opfølgning af evt. undersøgelser, kommer lægen i afdelingen igen mellem kl. 14-15.

Hvis der er behov for yderligere opfølgning på din behandling eller en supplerende lægesamtale, kan vi planlægge det i fællesskab.

Hvis du har familie eller venner med til indlæggelsen, kan det være en god idé, at de også læser denne information, så de kan støtte og hjælpe dig i forløbet

https://www.hvidovrehospital.dk/
Scan koden med din mobil, og læs mere om afdelingen.
Redaktør