Afføringsprøve

Information om afføringsprøve for test for mavesårsbakterien "Helicobacter Pylori".

Prøven sporer bakterier af typen ”Helicobacter Pylori”, der kan give mavesår. Prøven kontrollerer også, om medicinen mod bakterien har virket.

Før du tager prøven

4 uger efter antibiotikabehandling

Du må ikke have været i behandling med antibiotika f.eks. penicillin de sidste 4 uger før prøvetagningen.

2 uger uden syrehæmmende medicin

Du må heller ikke have været i behandling med syrehæmmende medicin de sidste 2 uger før prøvetagningen. Dvs. du skal stoppe med at tage:

  • Omeprazol.
  • Lansoprazol.
  • Pantoprazol.
  • Pariet.
  • Nexium.

I stedet kan du anvende syreneutraliserende midler (Novaluzid, Balancid, Alminox og lignende).

Sådan tager du prøven Du får udleveret en kuvert med en seddel, et afføringsglas og en podepind. Selve afføringsglasset indeholder noget væske som skal blive i glasset. Din opgave er at tage en afføringsprøve fra, hvilket gøres på følgende måde: 1. Læg lidt toiletpapir eller den udleverede pap-kapsel i bunden af kummen. 2. Brug podepinden til at opsamle afføring svarende til en ært. 3. Låget skrues af glasset. Den opsamlede afføring kommes i glasset sammen med podepinden. 4. Podepinden knækkes. Låget skrues på igen 5. Dato noteres på glasset 6. Glas og seddel sendes i medfølgende kuvert samme dag som prøven tages fra.

Sådan sender du prøven

Prøven skal sendes en mandag, tirsdag eller onsdag, men ikke op til en helligdag.

Prøven skal afleveres i en postbutik (et af de supermarkeder, der har en postafdeling). Den må ikke lægges i de røde postkasser, da den så er for længe undervejs.

Prøven kan også afleveres i receptionen på Hvidovre Hospital. Receptionen er åben hele døgnet alle ugens 7 dage.

Svar på prøven

Der vil være svar på prøven ca. 1 uge efter, afdelingen har modtaget den. Du vil få svar som aftalt med lægen, typisk ved næste ambulante besøg. Skulle prøven være positiv, hører du fra os tidligere.

Redaktør