Afføringsinkontinens eller forstoppelse

Information om afføringskonsistens eller forstoppelse, konservativ behandling.

Behandling af afføringsinkontinens og forstoppelse kan deles op i det, vi kalder konservativ behandling (ikke kirurgisk behandling) og kirurgisk behandling. I denne vejledning kan du læse om konservativ behandling. I mange tilfælde kan man nå langt med forholdsvis simple midler.
Principperne ved konservativ behandling er, at afføringen skal have en passende konsistens, helst formet, og endetarmen skal være tømt, så der ikke kan opstå uheld.

Regulering af afføringens konsistens

Det er vigtigt at spise en sund, varieret og fiberrig kost og spise regelmæssige måltider. Derudover anbefaler vi et fibertilskud, der hedder HUSK (loppefrøskaller). Det samler afføringen og gør, at tarmen bliver bedre tømt. HUSK kan fås som pulver eller kapsler. Vi anbefaler 2 teskefulde pulver eller 6 kapsler 2 gange dagligt. Det er vigtigt at indtage ca. 2½ liter væske dagligt, da afføringen ellers kan blive hård. Alternativt kan man spise fiberrige morgenmadsprodukter.

Tømning af tarmen

Hvis der er sivning af afføring eller hyppige afføringer, kan det skyldes, at der står afføring tilbage i den sidste del af tarmen. Dette kan afhjælpes ved at sætte en Glycerol stikpille op i endetarmen efter afføring. Stikpillen fremkalder afføringstrang således, at det sidste afføring bliver tømt ud.
I stedet for Glycerolstikpillen kan man skylle med lidt vand i tarmen. Man kan anvende en ”øresprøjte”. Skyl 2–3 gange med lunkent vand efter afføring.
Hvis der ikke er effekt af glycerolstikpiller eller skylning med ”øresprøjte”, kan tarmen skylles med en større mængde vand. Ved denne metode, som kaldes transanal irrigation, indføres ½-1 liter vand i endetarmen. Oplæring i selve proceduren foregår i ambulatoriet ved sygeplejerske.

Analpropper

Analpropper kan anvendes ved problemer med at holde på luft og ved lettere sivning af afføring. Hvis man har normal følelse i endetarmsområdet, kan analproppen være generende og give afføringstrang. Der er mulighed for udlevering af prøvepakke.

Bækkenbundstræning

Mange kan have gavn af bækkenbundstræning. Der kan være behov for træning af bækkenbundsmuskler, hvis du har en svag bækkenbund og oplever inkontinens. Du kan også have glæde af bækkenbundstræning, hvis du har svært ved at slappe af i bækkenbundens muskler, har smerter eller har besvær ved at komme af med afføringen. Vi har mulighed for at henvise dig til specialuddannede fysioterapeuter på Hvidovre Hospital. I fysioterapien vil du blive tilbudt individuel undersøgelse og behandling. Fysioterapeuten foretager undersøgelse af bækkenbunds funktionen i skeden og/eller endetarmen. Udfra undersøgelsesresultaterne tilrettelægges den videre behandling og hjemmetræning.

Scan koden med din mobil og læs mere om afdelingen.
Scan koden med din mobil og læs mere om afdelingen.
Redaktør