Ti år med klovnestuegang

Hospitalsklovnen Stella har ti års jubilæum på Børneafdelingen på Hvidovre Hospital. Hun tryller og hjælper børnene med at sætte ord på det, der er svært. Og så bryder hun sig egentlig ikke om klovne.
et billede af hospitalsklovnen Stella

Stella går klovnestuegang på Børneafdelingen hver tirsdag og torsdag. Foto: Bjarke Ørsted

​Af Malene Markussen, kommunikationsmedarbejder

Hun fylder 11 år, hver gang hun har fødselsdag. Men trods sin unge alder, har hospitalsklovnen Stella nu gennem ti år fået smilene frem hos børnene på Børneafdelingen på Hvidovre Hospital.  Jubilæet blev fejret med flag, blomster og et diplom til minde om den runde dag. Og det med de 11 år skyldes, at det er så dejligt nemt at skrive, når man ikke er så god til tal, fortæller Stella en 10-årige pige, som er indlagt på afdelingen. 

Aldrig uden næse
Bag den røde næse og den blå- og hvidstribede matroskjole gemmer sig Charlotte Nefer, der er uddannet skuespiller og psykoterapeut. Men næsen ryger kun af, når børnene er uden for synsvidde. 

”Børnene møder mig aldrig på afdelingen uden mit kostume og den røde næse. Det vil jo være som at hive skægget af julemanden. Officielt er jeg nemlig Stellas storesøster, og det er Stella børnene kender, ikke mig”, siger Charlotte Nefer.  

Stella kommer på børneafdelingen for at gøre de indlagte børn mere trygge. Med sig har hun en vogn fyldt med tricks og balloner, der kan forvandle sig til fx blå heste og lyserøde mus. 

”Ballondyrene er jo ikke det væsentligste, men de er gode til at skabe kontakt med børnene. Den primære opgave for mig er at give barnet et frirum, hvor det ikke handler om sygdom, og hvor vi kan lave vores eget univers, hvor vi leger, snakker og tryller”, fortæller Charlotte Nefer. 

Klovnestuegang
Faktisk var hun selv bange for klovne som barn. Og hvor cirkusklovne tit er meget sminkede, skærer grimme grimasser, råber og måske endda slår på hinanden, så er Stella altid meget underspillet i sit møde med børnene. 

”Jeg banker jeg altid helt forsigtigt på døren stuen og spørger børnene, om de har lyst til at få besøg. Man skal have stor respekt for, at når man træder ind på en hospitalsstue, så træder man ind i et sårbart rum, hvor børnene og deres forældre ikke har noget privatliv. Det er vigtigt, at Stella er ydmyg og ikke fylder for meget”, siger Charlotte Nefer og fortsætter:  

”Stella skal også have respekt for, at de måske ikke vil have besøg. Jeg kommer her jo ikke for at vise, hvad jeg kan. Jeg kommer som et tilbud til børnene – hvis de har lyst til at få besøg”. 

Og det har ti-årige Mathilde, som sidder på sin stue med sine forældre og lillesøster. Stella viser sit ”kommodetrick”, hvor en terning bliver væk i en lille kommode, og familien er helt enige med hende i at det må være magi og ikke snyd, der gør, at terningen til sidst ender i Stellas hat.  

”På en måde håber jeg, at vi ikke ses igen. Altså her”, lyder afskedsreplikken til familien fra Stella, inden hun går videre ned af gangen for at hilse på andre børn.  

Spejler barnets følelser
Stella har det privilegium, at hun ikke skal gøre noget, der gør ondt på de indlagte børn. Men hun kan vise dem, at det er ok, at de har det, som de har det. Det gør hun blandt andet ved at inddrage deres bamser i en snak om, at det gør ondt. Og hun kan også være en hjælp for børn, der ikke vil tage deres medicin.   

”Jeg prøver at spejle barnets følelser, og siger fx ’Jeg vil heller ikke tage min medicin. Men jeg ved, at hvis jeg drikker det, kan lægen bedre finde ud af, hvorfor jeg har ondt i maven’.  Mit mål er selvfølgelig, at barnet skal tage medicinen. Og nogle gange ender det med en konkurrence om, hvem der hurtigst kan drikke sin medicin. Den taber Stella altid”, siger Charlotte Nefer.   

Hun møder ind på Børneafdelingen som Stella hver tirsdag og torsdag, også selvom det er helligdag. 

”Jeg vil gerne være den, som børnene helt sikkert kan regne med. Det er så meget uforudsigelighed for dem i forvejen med undersøgelser, der bliver udskudt eller prøvesvar, der er forsinkede, siger Charlotte Nefer. 

Kender sine muligheder og begrænsninger
Hun understreger, at hun er meget bevidst om sine muligheder og hvad hun kan gøre for børnene, når hun besøger dem som Stella. Men hun erkender lige så meget sine begrænsninger. 

”Det læger og sygeplejersker kan, er jo ikke mit område, men vi kan samarbejde om de procedurer børnene skal igennem og supplere hinanden rigtigt godt. Jeg får lov at være ”barnets allierede ven”. Det mærker børnene med det samme, blandt andet fordi jeg ikke har en hvid kittel på og jo ikke helt opfører mig som læger og sygeplejersker”. 

”Jeg ville ønske at jeg kunne svinge en tryllestav og gøre alle børnene raske. Det ved jeg godt at jeg ikke kan, men jeg kan give dem en stund på hospitalet, der har været hyggelig og sjov og som barnet så husker mere, end de oplevelser, der måske ikke har været så rare”, lyder det fra Charlotte Nefer, som håber på at fejre mange flere jubilæer som hospitalsklovnen Stella


Hospitalsklovnen Stella kommer på Børneafdelingen på Hvidovre Hospital hver tirsdag og torsdag kl. 10-14.  
Stella er kommet på afdelingen siden 2004 og er finansieret af fondsmidler og sponsorer.   
Læs mere om Stella på www.hospitalsklovnen-stella.dk
Redaktør