Tag testen, din kylling

​Ole Mulvad troede, at han var sund og rask, da han - hårdt presset af sin hustru – takkede ja til tilbuddet om en tarmscreening. Men det var han ikke.

​Screeningen endte nemlig med at redde hans liv, og nu håber han, at hans eksempel kan få andre mænd til at lade sig teste.


”Det var i bund og grund nok fordi, jeg var bange. Jeg var sgu nok lidt af en kylling. Og sådan tror jeg, mange mænd har det,” siger Ole Mulvad om sin skepsis overfor Region Hovedstadens tilbud om en gratis screening for tarmkræft til alle borgere mellem 50 og 74 år. 

Jeg havde det jo f​​​int

”Jeg tænkte: Jeg har det jo fint. Så der er da ikke nogen grund til at skulle testes,” fortæller han. 

Men efter hårdt pres fra familie og venner indvilligede Ole Mulvad til sidst, og allerede en uge efter, han havde indsendt sin afføringsprøve, kom svaret fra screeningssekretariatet. Og det var ikke godt nyt.

Reddede liv​et

I brevet stod der, at Ole Mulvad skulle til opfølgende undersøgelse, fordi de havde fundet tegn på ikke synligt blod i afføringprøven, hvilket kan være forårsaget af tarmkræft. 

”Jeg fik en tid allerede ugen efter og fik konstateret kræft i tyktarmen, som skulle opereres ud hurtigst muligt,” forklarer Ole Mulvad og fortsætter:
”Jeg spurgte lægen, om det virkelig kunne betale sig med en operation. Jeg var 74 år på det tidspunkt, så jeg er jo en ældre herre. Men det ville han slet ikke høre på. Han ville have mig rask.” 

Ole Mulvad, har da heller ikke fortrudt operationen ét sekund.

”Det reddede mit liv, og jeg følte, at jeg var i gode hænder hele vejen igennem. Det var en fantastisk oplevelse, at se det køre så glat og professionelt, som det gjorde på afsnit 227.” 

Inspirati​​​​​on for andre

Nu håber han, at han, ved at stå frem, kan være med til at inspirere andre mænd, som går med den samme skepsis.

”Det sælger jo ikke så mange aviser at fortælle en positiv historie, men jeg synes, at andre skal høre om det her,” siger Ole Mulvad og kommer med følgende opfordring til mænd på hans alder, som overvejer at takke nej til screening-tilbuddet:
”Kom så din kylling, tag testen.” 

Uventet stor su​​​cces

Jens Andersen, som er screeningsleder og overlæge på Hvidovre Hospitals Gastro Afdeling, bakker op om Ole Mulvads opfordring.

”Når folk bliver screenet giver det os mulighed for at finde flere kræfttilfælde i tidlige stadier, hvilket giver os bedre mulighed for at behandle. Det betyder kort sagt lavere dødelighed,” forklarer Jens Andersen og tilføjer, at selvom der stadig er mange, som ikke lader sig screene, er screeningprogrammet blevet en større succes, end han havde regnet med.

”Vi er blevet nødt til at forøge vores kapacitet på Amager Hospitaler med 50 procent, fordi så mange har takket ja til tilbuddet. Det er jo positivt, og vi håber, at tallet vil stige yderligere.”    ​

​FAKT​​A

Hvert år dør omkring 2.000 personer i Danmark af kræft i tyk- eller endetarm. Og cirka hver tyvende dansker bliver ramt af tarmkræft, som er den tredje mest udbredte form for kræft blandt danskerne. Borgere i Region hovedstaden mellem 50-74 år er siden marts 2014 blevet inviteret til screening for tarmkræft. 
Redaktør