Specialist i det almindelige

Det er spektakulære sygdomme som SARS og Ebola, der fylder spalterne i de danske medier. Men for Hvidovre Hospitals nyeste professor betyder overskrifter og spalteplads ikke det store - han har nemlig specialiseret sig i det helt almindelige.

​​

​Af Andreas Fruensgaard, journalist 

Professor Thue Bisgaards hverdag er fyldt med behandling af brede folkesygdomme som brok, hæmorider og galdesten. Han erkender selv, at det måske ikke er de mest opsigtsvækkende og ”sexede” lidelser, men det rører ham ikke. Den nyudnævnte professor har det nemlig bedst med ”det almindelige”.
 

Holder af hverdagen

”Det almindelige har altid tiltalt mig. Jeg elsker også Dan Turells digt: Jeg holder af hverdagen. I de brede folkesygdomme ligger en masse, som vi tror, vi ved alt om, men som vi i bund og grund ved meget lidt om. Hvis man nærstuderer dem, kan man gøre en stor forskel, fordi de er så udbredte,” forklarer Thue Bisgaard og tilføjer:
 
”Fx er der 5-10 procents risiko for invalidering efter en helt normal lyskebrok-operation. Der bliver foretaget cirka 10.000 lyskebrok-operationer om året, så kan man gøre en kæmpe forskel, hvis man kan finde en måde at gøre dem bedre og mere sikre på.”
 

Danmarks første

Sammen med sine kolleger på Gastroenhedens kirurgiske sektion har den nyudnævnte professor som altoverskyggen​de mål at sikre patienterne bedre operationsforløb på de operationer, der bliver foretaget flest af. 
 
”Det er elektive operationer, som måske ikke redder liv, men som meget gerne skulle højne livskvaliteten hos patienterne. Desværre sker det modsatte alt for ofte, og det, jeg lægger vægt på i min forskningsplan, er at komme bagved og finde ud af, hvorfor det går galt,” fortæller Thue Bisgaard.

Hvidovre Hospital har en mangeårig tradition for en skarp forskningsprofil på de brede folkesygdomme. Og Thue Bisgaard ser sit nye professorat som en naturlig forlængelse af denne tradition.
 
”Jeg er Danmarks første professor i benign kirurgi, og det er naturligt, at den stilling skulle opstå på Hvidovre, som har en lang tradition med at behandle de sygdomme, som flest folk fejler,” fortæller Thue Bisgaard, som dog understreger, at han selv og hans afdeling ikke udelukkende tager sig af benigne operationer, men også har med maligne operationer af fx tarmkræft at gøre.
 

Holdspiller med eget kontor

Thue Bisgaard er stolt af sin nye titel og glad for de​​n kombination af hands on-behandling og forskning, som den medfører.
 
”Jeg har altid haft både med kirurgi og klinisk forskning at gøre. Det er en god kombination, som gør, at man hele tiden udvikler sig. Det gør det også muligt at have tæt samarbejde med sine dygtige kolleger, hvilket betyder meget for mig. Jeg er helt klart en holdspiller. Det sværeste ved min nye stilling er næsten at vænne sig til, at jeg har fået eget kontor,” siger han.
 
 ​Thue Bisgaard er gift og far til tre. Før han kom til Hvidovre Hospital, har han været på både Rigshospitalet, Glostrup, Gentofte og Køge. ​

Redaktør