Økonomer på fødegangen

Hvad laver fire unge, mandlige CBS’ere blandt babyer, sutteflasker og højgravide kvinder på Hvidovre Hospitals fødegang? Og hvorfor er det nyttigt at vide, at der bliver født flest børn i sommermånederne?
Mand holder kugleramme og dukke

​​​​Når baby møder kugleramme. Morten Lehmann Petersen på fødegangen. Foto: AFRU

”Han er vores helt egen økonomi-jordemoder. Han ved alt om fødende kvinder,” siger projektjordemoder Trine Lind om sin kollega fra Økonomiafdelingen, Morten Lehmann Petersen, som de seneste måneder har tilbragt uforholdsmæssigt meget tid på hospitalets fødegang. Ikke fordi hans kæreste er gravid, men fordi han er ved at tage en HD på CBS.

Lidt af et chok
Sammen med tre studiekammerater har Morten Lehmann Petersen lavet et projekt for at finde ud af, hvordan man kan udnytte ressourcerne bedst muligt på fødeafdelingen. Og mødet mellem de logisk tænkende tal-drenge og de lidt blødere jordemødre har kastet flere gode ideer af sig, som både kommer fødende og personalet på afdelingen til gode.

”De ville gerne gøre op med dogmet om, at man ikke kan forudse og styre fødslerne, og hvornår de kommer. Men jeg tror nok, de fik sig lidt af et chok, da de fandt ud af, hvor uforudsigelige gravide kvinder kan være, men de fandt faktisk frem til nogle meget konkrete tiltag, som kan gøre vores hverdag lettere på afdelingen,” forklarer Trine Lind med et glimt i øjet.

Flest føder i juli
En af de ting CBS’erne fandt frem til var, at langt de fleste børn bliver født i sommermånederne – de samme måneder som alle gerne vil holde ferie i – og så er der rigtig mange, der føder om natten.

”Det er jo midt i industriferien, så det er helt klart et problem. Men vi fandt ud af, at op til 70 procent af jordemødrene var indstillet på at holde ferie uden for hovedferien, så det kunne jo lette problemet,” forklarer Morten Lehmann Petersen og tilføjer:

”Derudover bliver mere end 20 procent af alle fødslerne sat i gang. Det giver også en mulighed for bedre organisering. Som det er nu, bliver næsten alle fødslerne sat i gang om formiddagen, hvilket betyder, at børnene kommer om aftenen eller morgenen efter. Men hvis man breder igangsættelserne lidt ud, vil man også kunne få mere spredning, så alle fødslerne ikke sker samtidig.”

Et clash
En anden ting økonomerne lagde vægt på var antallet af kvinder i tidlig fødsel – latens. Disse kvinder optager ofte både fødestuer og jordemødre, selvom der stadig er et stykke tid til, at deres barn kommer. Derfor bygger man nu tre latensrum, hvor kvinderne kan ligge indtil de bliver aktivt fødende.

”Effektivisering er sådan et grimt ord, når det bliver sagt i forbindelse med barnefødsler, men det er jo sund fornuft. Det handler jo om at have de rigtige kvinder og det rigtige personale i de rigtige lokaler. Det er noget, som kommer os alle til gode, og giver os bedre arbejdsforhold,” siger Trine Lind, som har været begejstret for det tværfaglige samarbejde.

”Det har vist os en helt anden måde at se tingene på, og vi har set logikker, som vi ikke havde set før,” forklarer Trine Lind, som også mener, at de fire regnskabsdrenge har fået nogle værdifulde erfaringer med sig.

Det kan Morten Lehmann Petersen kun nikke genkendende til.

”Det var en rigtig god oplevelse. Vi taler jo vidt forskellige sprog, og det var sjovt for fire unge fyre, som ikke selv har børn, at opleve den verden.”​
​​​