Når far skal dø

​”Jeg følte mig usynlig på den afdeling min far lå på. Jeg blev kun set, når personalet bad mig flytte mig, når de skulle tjekke min fars tal”.

​Arrangørerne begyndte og sluttede konferencen med fællessang.

​Citatet ovenfor kommer fra 24-årige Sarah Noes Sørensen. Som 17-årig mistede hun sin far til kræft efter et sygdomsforløb, der strakte sig over fire år. Sarah var inviteret til at fortælle om sine oplevelser som ung pårørende på konferencen ”Børn og unge som pårørende”, som blev holdt forleden på Hvidovre Hospital for sundhedspersonale i hele Region Hovedstaden.

Hvordan kan vi blive bedre til at støtte?

Initiativtagere til konferencen er Charlotte Ibsen, klinisk oversygeplejerske på Infektionsmedicinsk Afdeling og sygeplejerske Tove Madsen, der er daglig leder af Mødestedet.

”Som pårørende har børn og unge ikke den samme stemme, som voksne pårørende har. Over 40 % af de unge, som har haft alvorlig sygdom eller død helt tæt inde på livet, skjuler deres sorg for forældre og omverden. Men sorg er en livskrise, der kan true deres udvikling og få alvorlige konsekvenser. Så jeg håber, at vi med denne konference sætter skub på afdelingernes refleksion over temaet ”Ventet og velkommen” og på, hvordan vi kan vi blive bedre til støtte de unge pårørende, sagde Charlotte Ibsen i sin velkomst.

Kun 27 % er blevet spurgt om, hvordan de havde det

Formålet med konferencen var netop at sætte fokus på, hvad sundhedspersonale kan gøre for bedre at se, hvad den unge pårørende har brug for. For hospitalsstuer og hvide kitler bliver hurtigt en del af hverdagen for børn og unge, der oplever alvorlig sygdom i familien. Og kun 27 % af de unge pårørende har oplevet, at en læge eller sygeplejerske har spurgt dem, hvordan de havde det. Det viser tal fra Omsorgsmålingen – når sorgen rammer, som har spurgt ind til, hvordan børn og unge har oplevet sorg.

”Når sundhedspersonalet ser børnene og spørger ind til hvordan de har det, hjælper det børnene til at føle sig mere trygge ved situationen”, lød det fra analysechef i Egmont Fonden Anders Kragh Jensen, som præsenterede tal fra Omsorgsmålingen på konferencen.

En is i fryseren

Dagen igennem var der oplæg fra forskellige organisationer og helt konkrete råd til deltagerne som fx spørg de unge pårørende ”hvad er det vigtigste, vi kan gøre for dig lige nu? og Det er altid godt at have en is i fryseren til at starte en snak.

De ca. 100 deltagere var overvejende sygeplejersker, men også socialpædagoger, psykologer og social- og sundhedsassistenter havde fundet vej til konferencen.

Dagbladet Politiken havde sendt en journalist til konferencen og bringer lørdag den 20. september 2014 en række artikler om emnet.

Sagt på konferencen:

• De opfører sig som små voksne og lader være med at græde for ikke at gøre deres forældre kede af det.
    Anders Kragh Jensen, Egmont fonden
  • Husk at du ikke kan fjerne deres smerte, men du kan hjælpe med at bære den.
    Gitte Stark, Tværfagligt Videns​center for Patientstøtte, Rigshospitalet
  • Overvej hvor gamle børn skal være, når de kommer med til en lægesamtale, hvor de kan komme til at opleve en forælder bryde sammen efter at have fået en dårlig besked.
    Preben Engelbrekt, rådgivningen Børn, Unge og Sorg.

Hvad sagde deltagerne bagefter?

• Jeg går hjem meget mere vidende, end da jeg kom. Jeg har fået mange gode redskaber og ideer til, hvordan vi kan håndtere børn og unge som pårørende.
  • Nærvær og interesse og et godt skub til vores berøringsangst.
  • Interessant at vi i sundhedsvæsenet synes vi tager os af børnene som pårørende og så kan vi gøre det meget bedre.

Læs Sundhedsstyrelsens anbefalinger til sundhedspersoners møde med pårørende til alvorligt syge (2012): http://sundhedsstyrelsen.dk/publ/Publ2012/03mar/AnbefSundhpersPaaroerAlvSyge.pdf
Der bliver i efteråret 2014 arbejdet på at gøre anbefalingerne til lovgivning.

Af Malene Markussen, kommunikationsmedarbejder