Jeg sagde nej da min datter skulle giftes

​Svine-MRSA fylder meget i medierne for tiden. Professor Henrik Westh er en af dem, journalisterne ringer til, og han siger altid ja til at lade sig interviewe – næsten.

Henrik

​​P1 Morgen og Aftenshowet var bare nogle af dem Henrik Westh gav interview til i går. Foto: Malene Markussen.

​En golfkølle i den ene hånd og en mobiltelefon i den anden. Sådan tilbragte professor og overlæge Henrik Westh i år det meste af sin sommerferie. Som leder af MRSA VidenCenter på Hvidovre Hospital er det ham, journalisterne ringer til, når det handler om den multiresistente svinebakterie.

Medieinteressen tog for alvor fat, efter at Statens Serum Institut i august meddelte, at der alene i juli måned var fundet 105 nye tilfælde af danskere, der er smittet med svine-MRSA. Det er en fordobling i forhold til sidste år, som igen var en fordobling fra forrige år.

”Medierne synes jo blandt andet, at det er interessant, fordi det handler om en interessekonflikt mellem produktion og menneskers helbred”, lyder det fra Henrik Westh.

Mails fra vrede landmænd

Medieopmærksomheden betød, at Henrik Westh brugte et par timer om dagen på at tale med journalister gennem hele sin ferie. Og det bliver stadig til 5-6 timer om ugen. Han har givet interview til de fleste landsdækkende aviser, tv- og radiokanaler og til publikationer som fx Landbrugs Avisen, Ugeskrift for Læger og Sydsvenska Dagbladet. Og han har debatteret med direktøren for Videncenter for Svineproduktion Claus Fertin i P1 Debat og med fødevareminister Dan Jørgensen i Godmorgen Danmark.

Efter et interview lander der indimellem mails fra vrede landmænd i Henrik Wesths indbakke.

”De skriver, at jeg er streng, og at jeg hænger dem ud med det, jeg siger. Og der er jo også en interessekonflikt her. Men jeg svarer altid, at jeg altså er på menneskenes side. Vi har et ansvar for vores børn og børnebørn – også om 20 år. Hvad har vi af antibiotika at tilbyde dem, hvis resistensen bare stiger og stiger, som den gør nu? ”

Et ansvar på grund af viden

Selvom det at tale så meget med journalister ikke var ”en del af jobbeskrivelsen”, som Henrik Westh udtrykker det, så stiller han gerne op, når de ringer eller skriver.

”Vi har jo en god tradition for at stille op over for medierne her på hospitalet. Og jeg har jo et ansvar på grund af min viden. Det følger med, når man er ekspert inden for et felt”, mener Henrik Westh, som også oplever at blive rost for sin forståelige fremstilling, bl.a. af kolleger inden for andre specialer.

”Der er fx ortopædkirurger, der har sagt til mig, at de jo ikke ved meget om mikrobiologi, men at de nu forstår det hele meget bedre. Og mine gamle svigerforældre kan også følge med”.

Faktisk har Henrik Westh kun én gang sagt nej til at stille op.

”Da TV2 News ringede en lørdag morgen kl. 7 og sagde, at de ville komme med en sendevogn kl. 8, sagde jeg nej. For det var den dag min datter skulle giftes”.

Se Henrik Westh fortælle om svine-MRSA i Aftenshowet onsdag den 24. september. Indslaget begynder 1:10 min. inde i programmet.

Fakta om MRSA

​​Svine-MRSA

MRSA står for Methicillin Resistente Staphylococcus aureus.
Svine-MRSA (MRSA CC398) er en smitsom stafylokok, som har udviklet resistens over for antibiotika og penicilliner.
Den kan bl.a. forårsage hudinfektioner og bylder. Grise og raske personer bliver ikke alvorligt syge af svine-MRSA, men mennesker, der i forvejen er svækkede, kan få livstruende infektioner.
Svine-MRSA smitter fra svin til svin, fra svin til menneske og fra menneske til menneske. Den kan også smitte indirekte, fx fra dørhåndtag. Man ved ikke, om den også smitter fra menneske til svin.​