Jan Gintberg møder Hvidovre Hospital – på Zanzibar

Kan man lave stand up comedy om et dansk udviklingsprojekt på et fattigt afrikansk hospital? Tag med komikeren Jan Gintberg til Zanzibar og få svaret
Billedet viser Ellen Koefoed i gang med en af mange klumpfodsbehandlinger.
​Ellen Koefoed i gang med en af mange klumpfodsbehandlinger.

Af Andreas Fruensgaard, journalist ​

Hvad svarer man, når man står og arbejder i en overfyldt børneafdeling på et hospital på Zanzibar, og Jan Gintberg pludselig stikker en mikrofon i hovedet på en og spørger: Hva’ faen laver sådan en gammel ræv som dig hernede?

”Jeg kan ikke engang rigtig huske, hvad jeg egentlig svarede. Jeg var så overrasket over den bramfri tone,” fortæller fysioterapeut Ellen Koefoed, og tilføjer:

”Men jeg håber da, at jeg fik sagt, at jeg var der for at lære fra mig og for at gøre en kæmpe forskel for en masse mennesker - for det er jo det, vi gør.”

Man kan altid blive til grin
Scenen udspillede sig, da standup komikeren Jan Gintberg var på Zanzibar i det østafrikanske land, Tanzania, for at besøge nogle af Danidas udviklingsprojekter i Afrika. Et af de projekter, som kommer under Gintbergs komiske behandling er samarbejdsprojektet mellem Hvidovre Hospital og Mnazi Mmoja Hospital hvor en række fysioterapeuter fra Danmark er rejst til Afrika for at hjælpe med at uddanne og udvikle personale og behandling.

Det hele er nu samlet til sidste afsnit af programserien Gintberg På Kanten, som bliver vist på DR1 torsdag d. 15. maj kl. 20.00.

Jette Christensen, som er ledende terapeut i Fysio- og Ergoterapien, var selv i Afrika under Gintbergs besøg, og hun er meget spændt på at se, hvad komikeren har klippet sammen fra sit besøg.

”Det er spændende, hvordan det ender med at blive på tv. Man kan jo altid blive til grin. Men vi er stolte af projektet, og vi synes, vi har noget godt at vise frem,” siger Jette Christensen.

Vil bare tilbage
For Ellen Koefoed, som har været på Zanzibar i to måneder, er det arbejde, de udrejsende fysioterapeuter udfører, da også langtfra en joke.

”Vi har virkelig ændret tingene dernede. Jeg var med til at sætte behandlingen af klumpfod i system. Vi fik ændret operationsformen, så den er optimeret til børn, og vi lærte dem at gipse fødderne efter operationen, så fødderne retter sig rigtigt ud,” fortæller hun om rejsen, som både har været inspirerende, hård og lidt af en øjenåbner.

”De er meget engagerede på hospitalet, men de mangler ressourcer og i mange tilfælde også knowhow. Men vi nåede utroligt langt. Vi fik lavet 72 klumpfod-operationer i de to måneder, jeg var der, og vi fik udviklet og optimeret forløbene og genoptræningen. Nu håber jeg bare, at jeg kan komme tilbage og følge op på det gode arbejde, vi har lavet.”

Kan samarbejdet fortsætte
Og netop opfølgning og fortsat samarbejde er noget, som bliver diskuteret i disse dage. Mandag og tirsdag var hospitalsdirektøren for Mnazi Mmoja Hospital på besøg på Hvidovre, for at diskutere, hvordan og i hvilket omfang de to hospitalers samarbejde skal føres videre. Og står det til den afrikanske direktør, fortsætter det længere end den nuværende aftale, som slutter ved udgangen af 2014.

”For os har samarbejdet betydet rigtig meget. Vi har set at vores ansatte har fået nye kompetencer, og vi har fået bedre hospitalsudstyr, siger hospitalsdirektør, Jamala Adam Taib, og tilføjer:

”Så vi håber, at vi kan forlænge samarbejdet med Hvidovre og måske endda brede det ud til andre behandlingsområder også.”
BILLEDE
Jette Christensen flankeret af Jamala Adam Taib og Torben Ø Pedersen.

Se programmet fra Zanzibar: Gintberg på Kanten torsdag d. 15. maj. kl. 20 på DR 1.