Ingen stenøkser på operationsstuerne

​Man skal blive ved me​d at udvikle faget og stræbe efter den perfekte operation, mener ortopædkirurg Anders Troelsen. Han er den nyeste - og yngste - professor på Hvidovre Hospital.

​​Anders Troelsen er med sine 37 år Hvidovre Hospitals yngste professor. Foto: Malene Markussen.

Af Malene Markussen, kommunikationsmedarbejder

”Når man opererer, er det vigtigt, at man forholder sig ydmygt til det man laver. Man skal hele tiden se, at der er et behov for, at vi udvikler os og gør det bedre. Hvis man ikke fanger det, kan man lige så godt få udleveret en stenøkse nede ved operationsgangen”.

Den kontante melding kommer fra 37-årige Anders Troelsen, som udover overlæge, Ph.d., dr.med., forskningsansvarlig og leder af Klinisk Ortopædkirurgisk Forskningsenhed på Hvidovre Hospital nu også kan skrive professor på visitkortet. Oven i købet hospitalets yngste, og formentlig også den yngste i landet inden for ortopædkirurgien.

Den perfekte operation
Når fru Hansens knæ eller hofte er udtjent, er Anders Troelsen en af dem, der erstatter det gamle led med en protese. Og det er også slidgigten han skal fokusere nærmere på i sit professorat.

”Den forskning jeg laver på slidgigtspatienter handler om at forstå, hvad der giver den perfekte operation. Som ortopædkirurger er vi jo meget mekaniske i vores forståelse og kigger på det, vi kan måle. Men vi har jo patienter, der er blevet opereret med et godt resultat og som har perfekte røntgenbilleder – og som alligevel siger, at der er et eller andet, der ikke fungerer. Så vi skal blive bedre til at forstå, hvad det er, der betyder noget for patienterne”, fortæller Anders Troelsen.

Glade håndværkere
Han har aldrig været i tvivl om, at det var knoglerne, han ville satse på i sin karriere.

”Når man begynder på medicinstudiet, vil de fleste nok være noget andet end ortopædkirurger. Men vi har nogle fantastisk gode patientforløb. Det er meget givende at operere en patient og løfte hans livskvalitet og se ham have det godt efterfølgende. Så er vi altså nogle glade håndværkere”.

Der bliver årligt udført ca. 1.200 knæ- og hofteoperationer på Hvidovre Hospital. Det er generelt succesfulde indgreb, og derfor kan det være svært at se, hvordan det kan gøres forfærdeligt meget bedre. Men Anders Troelsen søger til stadighed at forstå, hvad der giver den perfekte operation. Og det kræver internationalt samarbejde.

”Vi er gode i Danmark, men vi kan ikke løse alle problemerne, når vi er så små. Vi er nødt til at samarbejde med nogen ude i verden om at løfte opgaven, for det er jo især, når det meste af verden taler i kor, at vi kan få ændret noget i ortopædkirurgien”, lyder det fra Anders Troelsen.

En forfærdelig fagnørd
I sit professorat skal Anders Troelsen dele sin tid 50-50 mellem forskningen og arbejdet med patienterne i klinikken. Men i realiteten bliver det oftere til 75-75, altid med arbejde hjemme om aftenen også.

”Jeg ville jo ikke gøre det, hvis det ikke var fordi jeg var en forfærdelig fagnørd. Jeg kunne aldrig finde på at pive over det, for det er samtidig fantastisk givende, fx når man oplever, at det man laver, er noget kolleger i hele verden refererer til og lægger retning efter. DET er sgu noget, der batter, og det er derfor, man bruger tiden derhjemme om aftenen og lægger de ekstra 50 % oveni”.

Men weekenderne er dog helliget familien i hjemmet i Køge, og særligt i haven.

”Det lyder banalt, men jeg har en stor have, som jeg elsker at være i. Det er ren afkobling, og jeg behøver ikke tænke, når jeg er derude”.

Tiltrædelsesforelæsning
Fredag den 7. november 2014 afholder Anders Troelsen tiltrædelsesforelæsning med titlen Den perfekte alloplastikbehandling af slidgigt i hofter og knæ – vejen til det forjættede land?

Tiltrædelsesforelæsningen finder sted kl. 14 i Auditorium 3-4 på Hvidovre Hospital. Alle er velkomne.
​​​Blå bog

Anders Troelsen, 37 år.

Lægevidenskabelig kandidateksamen fra Københavns Universitet 2004.

Ansættelse på ortopædkirurgisk Afdeling, Hvidovre Hospital, siden 2009. Tidligere ansat ved bl.a. Aarhus Universitetshospital og Massachusetts General Hospital, Boston, USA.

Ph.d 2009.

Dr. med. 2012.