’Hjemmelavet’ strøm på vej

Stort solcelleanlæg skal give strøm til Hvidovre Hospital. Et grønnere hospital er en del af strategien Det Handler om Liv.
Billede af himmel med solskin.

​​​​​​​​Snart vil solen og et af Danmarks største solcelleanlæg lave grøn el til Hvidovre Hospital. Foto: Colourbox

​Både madaffald, vandkøling, bygningsregelmenter og altså solceller er på bordet, når det gælder om at sikre miljørigtig drift og udvikling på Amager og Hvidovre Hospital​ - et af punkterne i strategien Det Handler​ om Liv

Der er stor forskel i både indhold og omfang af de grønne projekter, som hospitalets bygge- og driftsafdelinger arbejder med. Store og små projekter fra alle områder på hospitalet kan komme i betragtning. Det er den grønne tilgang til drift og udvikling, som er vigtig.

”Vi forsøger at tage de grønne briller på hver gang, vi starter et projekt op – også selv om det måske ikke ligger lige til højrebenet med et miljøtiltag på området,” siger projektdirektør Finn Bloch fra hospitalets byggeafdeling.

6.000 kvadratmeter grøn sund fornuft
Et stort solcelleanlæg til Hvidovre Hospital, som netop er sendt i udbud, er både udtryk for et ønske om at optræde klimamæssigt forsvarligt og om almindelig sund fornuft.

”Vi vil meget gerne bidrage med bæredygtige løsninger, hvis vi kan. Specielt hvis projekterne giver så god mening som solcelleanlægget, der både kan spare op mod en million kroner årligt på hospitalets elregning og give os lidt grøn samvittighed,” fortæller ingeniør Claus Dewulff, som er projektleder på anlæggelsen af solcelleanlægget.

Modsat de mange private solcelleanlæg som bliver sat op for tiden, vil hospitalets anlæg have den fordel, at man sagtens kan udnytte den energi der bliver produceret. Et problem med private anlæg er, at de ofte producerer mest el i for- og eftermiddagstimerne, hvor der ikke er nogen hjemme og derfor et forholdsvis lavt forbrug. Det problem har hospitalet ikke. Alle de kilowatttimer der bliver produceret kan sagtens forbruges og derfor modregnes én til én i det samlede indkøb af offentlig strøm.

Fakta

Anlægget vil blive ca. 6.000 kvadratmeter stort og producere et sted mellem 600.000 og 800.000 kilowatttimer om året – svarende til omkring 300 gennemsnitshusholdninger. Projektet forventes afsluttet i 2015.