"Gratis" Hospitalsbesøg og sengevaskemaskine vækker interesse i Shanghai

Der blev fotograferet, noteret og spurgt ivrigt, da seks repræsentanter fra Fudan University i Shanghai besøgte Hvidovre Hospital for at lære om innovation og danske hospitaler.
Billed af en rundvisning ved hospitalets 40 år gamle Von Roll-system som fragter mad og linned rundt på hospitalet.

​​​​Delegationen fra Shanghai var meget imponeret over hospitalets 40 år gamle Von Roll-system som fragter mad og linned rundt på hospitalet. Foto: Thomas Wittrup ​

Af Thomas Wittrup, kommunikationsmedarbejder​

​​Normalt, når kinesiske delegationer besøger Amager og Hvidovre Hospital​, er det for at lære om kliniske arbejdsgange og -metoder. Denne gang var de kinesiske gæster dog mindre interesseret i skalpeller og operationsteknik og mere interesseret i solceller og transport-robotter. 
 

’Gratis på hospitalet – det er fantastisk!’

Delegationen, som tidligere på dagen havde besøgt både Bispebjerg Hospital og arkitektfirmaet Smith Hammer Lassen Architects, blev præsenteret for fire aktuelle projekter på Hvidovre Hospital: opførelsen af et af Danmarks største solcelle-anlæg, et pilotprojekt med intelligent solafskærmning, et forskningsprojekt om robot-logistik og et ny indviet senge- og madrasvaske-anlæg – og det var noget, som gjorde indtryk på gæsterne. 

”Vi er meget nysgerrige på, hvordan man på danske hospitaler arbejder med bæredygtighed og innovation og også på den stærke fokus på patienternes vilkår – man kommer jo oven i købet ganske gratis på hospitalet,” fortæller John Fang, som er Vice Principal og Secretary General på Institute of Fudan Hospital Support Service and Management, og tilføjer:

”Derudover er vi også meget interesserede i automatisering af arbejdsgange. Det er danske hospitaler gode til, fordi udgiften til løn er så relativ høj. I Kina stiger lønningerne meget i øjeblikket, så af økonomiske hensyn er automatisering uvægerligt noget, vi i stigende grad kommer til at se på vores hospitaler.” ​​


Ingeniør Claus Dewulff og Innovationskonsulent Morten Rasmussen(tv.)  viste rundt på hospitalet. Foto: Thomas Wittrup

Enestående vaskemaskine

Netop automatisering var John Fang og hans kolleger meget optaget af, og der blev stillet mange spørgsmål til hospitalets nye senge- og madrasvask, som er den eneste af sin art i verden.

”Vi er meget stolte af vores nye vaskefaciliteter og glade for at kunne vise dem frem for interesserede. Anlægget er baseret på en teknologi, som fokuserer på lavt energi- og vandforbrug og på et fornuftigt arbejdsmiljø for de personer, som betjener anlægget,” siger Claus Dewulff, ingeniør og projektleder fra Hvidovre Hospitals byggeafdeling.

Knowhow-eksport

Det kinesiske besøg var arrangeret af Region Hovedstaden i samarbejde med den danske ambassade i Beijing og det danske innovationscenter i Shanghai.

”Vi har altid åbne døre for udenlandske besøgende, der er interesseret i vores hospitalsdrift og de igangværende hospitalsbyggerier – ligesom vi ofte selv drager udenlandsk for at lære af andre landes hospitalsvæsener og byggerier. Kina er et specielt interessant land, som står overfor enorme investeringer i nye hospitaler de kommende år, og jeg tror, de kan finde god inspiration i vores danske fokus på innovation, effektiv indretning og drift med patienten i centrum. I sidste ende kan de udenlandske besøg være med til at understøtte den regionale erhvervsudvikling med eksporten af dansk knowhow og teknologi,” siger Morten Rasmussen, innovationskonsulent hosRegion Hovedstaden om besøget. 

Læs mere om Fudan University
Redaktør