Fuld, faldet og flænge

​Julefrokoster giver travlhed i Akutmodtagelsen. Det er særligt de 3 F’er: fuld, faldet og flænge, der sætter personalet i arbejde.

​Sygeplejerske Heidi Holmdahl står klar til at behandle flænger og andre skader i Akutmodtagelsen.

Af Malene Markussen, kommunikationsmedarbejder

”Vi kan godt mærke, at der er flere mennesker, der går i byen i december. De skader vi ser, når folk har været til julefrokost, er egentlig ikke anderledes, end dem vi normalt ser om fredagen og lørdagen i løbet af året, men det er meget mere massivt i december”.

Det fortæller sygeplejerske Heidi Holmdahl, der har arbejdet i Akutmodtagelsen på Hvidovre Hospital i mere end syv år.

På en fredag aften i december kan Akutmodtagelsen modtage lige så mange patienter med skader, som de normalt modtager på et gennemsnitligt døgn. Derfor er afdelingerne også bedre bemandet på de dage, hvor Vestegnens befolkning går til julefrokost.

FFF-da​​​ge

De travle dage har deres egen betegnelse blandt medarbejderne i Akutmodtagelsen.

”Hver fredag og lørdag aften er jo det, vi kalder FFF dage. Det står for fuld, faldet og flænge. Og hvis det går rigtigt slemt for sig, så er der 4 F’er, for så er patienterne både fulde, er faldet, har fået en flænge OG en fraktur”, fortæller Heidi Holmdahl.

De skader som patienterne kommer ind med i december, er ofte forårsaget af for meget alkohol kombineret med en cykeltur.

”De falder på deres cykel og kan ikke nå at tage fra. Så smadrer de hovedet ned i asfalten og brækker næse, kæbe og tænder. Mange har tit ladet cykelhjelmen blive hjemme. Det kan være mennesker, der bruger cykelhjelm fra mandag til fredag, men når de går ud til fest, skal håret sidde godt, og så har de den ikke på”, siger Heidi Holmdahl.

For meget jule​​mad

Forstuvede ankler i stiletter og skader efter slagsmål er også noget af det, Akutmodtagelsen ser en del af i december. De store familiejulefrokoster i juledagene er heller ikke helt ufarlige.

”Vi får patienter ind som tror, at de har fået et hjerteanfald, men som i virkeligheden bare spist for meget og er blevet dårlige af den fede julemad. Dem kan vi som regel bare sende hjem igen”, siger Heidi Holmdahl.

Sidste år ved juletid oplevede hun dog en skade, som hun ikke har set på andre tidspunkter af året:

”Jeg behandlede en mand, der var forbrændt i hænderne. Der var gået ild i hans juletræ, og i panik havde han grebet fat om træet og smidt det ud af vinduet og ned på gaden”.