Fra Hvidovre til Zanzibar

Hvordan driver man et hospital, der mangler alt fra medicin til uddannet personale? Og hvad kan en gruppe fysioterapeuter fra Hvidovre lære af et ophold på et fattigt hospital på Zanzibar?
​​​Anne-Sofie Rendbæk Muusmann og Camilla Kjeldgaard Jørgensen er netop vendt hjem fra Zanzibar. Foto: Anne-Sofie Rendbæk Muusmann

Af kommunikationskonsulent, Karin Diget Tschicaja

På hospitalet på Zanzibar mangler de alt. Lige fra medicin tiluddannet personale. Men nu får hospitalet en hjælpende hånd fraHvidovre. I mandags tog et nyt hold fysioterapeuter fra HvidovreHospital til Zanzibar i Østafrika. De er del af et udviklingsprojekt, som skal forbedre vilkårene på Mnazi Mmoja Hospital.
”Baggrunden for projektet var en henvendelse fra den danske ambassade i Tanzania. De ville gerne have vores hjælp til at udvikle hospitalets fysioterapi, så hospitalet kan blive et klinisk praktiksted for fysioterapeuter,” forklarer Jette Christensen, der er ledende terapeut i Fysio- og Ergoterapien.

”Ambitionen er, at Zanzibar kan få etableret en fysioterapeut-uddannelse, så indbyggere ikke længere behøver videreuddanne sig langt væk hjemmefra. Det er et forsøg på at modvirke hjerneflugten fra Zanzibar," siger Jette Christensen.

Fysioterapeuterne gør en forskel
Siden opstarten af projektet i oktober-måned har HvidovreHospital sendt fysioterapeuter til Mnazi Mmoja Hospital påZanzibar. Fysioterapeuterne er af sted 3 måneder ad gangen, og deres opgave er at deltage i den daglige drift og udvikle fysioterapien på hospitalet. Ifølge Anne-Sofie Rendbæk Muusmann, der netop er hjemvendt fra Zanzibar, har de danske fysioterapeuter meget at bidrage med.

”Vi kommer med en helt anden tilgang. På Zanzibar er man vanttil en behandlingsform, der er langt mere passiv, end den vi kender hjemmefra. Vi kommer med en mere aktiv behandling, hvor patienten skal ud af sengen meget hurtigere og i gang med at lave øvelser. Det kræver selvfølgelig en mindre mentalitetsændring. Men øget opmærksomhed på mobilisering har allerede haft god effekt i de måneder, vi har været der. I det hele taget kan vi bidrage med viden om god praksis og organisering,” siger hun.

Bagagen fuld af ny faglighed
Men arbejdet på hospitalet på Zanzibar giver også de udsendte fysioterapeuter meget igen. De kommer hjem med bagagen fuld af ny faglighed.

”Jeg tror faktisk, at jeg har lært mere af dem end de har lært af mig. I begyndelsen fatter du ganske enkelt ikke, at et hospital kan fungere, som det gør på Zanzibar. Man står ofte og mangler hospitalsudstyr af den ene eller anden art. Men efterhånden lærer man at blive mere og mere opfindsom, og man begynder at arbejde med de få ting, man kan få fat i,” siger fysioterapeut Camilla Kjeldgaard Jørgensen, der også har været på Zanzibar.

”Som fysioterapeut kom vi meget mere i frontlinjen. Hospitalet på Zanzibar har kun 12 læger i alt, og de skal dække 18 afdelinger med 550 senge. Det vil sige, at lægerne på ingen måde kan nå at se alle patienter – og det blev derfor ofte vores ansvar at finde problem og behandling. Lige pludselig var det os, der skulle tolke røntgenbilleder og finde frakturer – noget vi ikke var vant til. I starten var det skræmmende at have det ansvar, men vi voksede med opgaven og lærte utroligt meget,” siger Camilla Kjeldgaard Jørgensen.

”Mødet med patienterne kan være overvældende”
Der er mange fysioterapeutiske opgaver i et land, hvor fx amputationer er hverdagskost. Og der er ingen tvivl om, at man på hospitalet på Zanzibar er rigtig glad for at have flere hændertil at løfte arbejdsbyrden.

”Hver dag står patienterne bogstavelig talt i kø for at få behandling. Og mødet med patienterne kan mildest talt være overvældende. På Zanzibar dør folk af sygdomme, som de ikke ville dø af, hvis de boede i Danmark,” siger Anne-Sofie Rendbæk Muusmann og tilføjer:

”Vi blev ofte chokerede over at se folk, der mere eller mindre var blevet overladt til sig selv, fordi man ikke kunne tilbyde den rigtige behandling. Sygdomme som diabetes, klumpfødder og hjerneskader bliver ofte behandlet alt for sent, hvilket resulterer i flere og flere følgesygdomme og en endnu sværere behandling. Men de fysioterapeuter, læger og sygeplejersker, der er dernede, gør virkelig deres bedste – de arbejder bare i et land, hvor man ikke har de samme forudsætninger og behandlingsmuligheder, som vi har herhjemme.”

Hospitalsudstyr fra Hvidovre
Foruden at støtte hospitalet med faglig support har Fysio- og Ergoterapien indsamlet en container fyldt med hospitalsudstyr tilhospitalet på Zanzibar. Der er bl.a. indsamlet aflagte computere, senge, operationsudstyr, kørestole og træningsudstyr.

”Vi er enormt taknemmelige for alle de afdelinger, der har været med til at samle ind til hospitalet på Zanzibar. Indsamlingen kan virkelig forbedre de generelle vilkår på hospitalet og vi håber at dette kan organiseres til at fortætte fremover,” slutter ledende terapeut, Jette Christensen.

Indbyggerne på Zanzibar får nu glæde af aflagt udstyr fra Hvidovre Hospital. Her modtager hospitalet forsendelsen fra Hvidovre. Foto: Robert-Jan Nienhuis

Ortopædkirurgisk Afdeling: Som billedet viser, kan hospitalet sagtens bruge senge, kørestole og andet, der ikke længere er tidssvarende i Danmark. Foto: Jette Christensen ​

Kort om Zanzibar

Zanzibar er en lille øgruppe 25 – 50 km ud for Afrikas østkyst med delvist selvstyre under Tanzania. Der bor 1,4 millioner mennesker, hvoraf 95 % er muslimer.

Kort om Mnazi Mmoja Hospital:
Hospitalet fungerer som centralhospital for hele Zanzibar og varetager i princippet alle specialer. Der er 18 afdelinger med i alt 550 senge. Hele hospitalet har kun 12 læger.
Der er ca. dobbelt så mange fødsler, som på Hvidovre Hospital.