Ebola: Vi har brug for forståelse fra andre afdelinger

​Det er ikke kun Infektionsmedicinsk Afdeling, der bliver berørt, hvis Hvidovre Hospital modtager en patient, som mistænkes for at have ebola.​​

​Helle Ingmer i rummet, hvor Infektionsmedicinsk Afdeling opbevarer de gule beskyttelsesdragter.

Af Malene Markussen, kommunikationsmedarbejder

”Når vi modtager en mulig ebolapatient, er der rigtigt mange opgaver, som vi skal koncentrere os om. Derfor har vi meget brug for forståelse fra andre afdelinger, især når vi får brug for at flytte patienter. Og flytningen skal som regel ikke ske om fire timer, men nu”, siger Helle Ingmer, der er ledende oversygeplejerske på Infektionsmedicinsk Afdeling.

En hel række af handlinger går i gang, så snart Infektionsmedicinsk Afdeling får en melding om, at en person, der mistænkes for at være smittet med ebola, er på vej til afdelingen og skal i højisolation. Blandt andet skal en højisolationsstue skal gøres klar, en lang liste med personer og instanser skal orienteres, patienter skal flyttes og modtageholdet skal være klar i det gule isolationsudstyr. Alt er beskrevet ned til mindste detalje på actioncards, som tilsammen fylder 29 sider.

Sektion bliver ​​​lukket af

Infektionsmedicinsk Afdeling er opdelt i otte sektioner, som hver består af enten tre små ensengsstuer eller to flersengsstuer. Hvis afdelingen modtager en patient med fx ebola bliver en sektion lukket af.

”Grunden til at vi lukker en hel sektion af er, at stuerne har en fælles sluse og et fælles ventilationssystem. Når vi modtager en patient, der skal i højisolation, etablerer vi et undertryk på stuen. Men fordi ventilationssystemet er fælles betyder det, at der også bliver undertryk på den anden stue i sektionen. Derfor skal den være tom. Samtidig vil vi jo heller ikke risikere, at fru Olsen, der er indlagt med blærebetændelse, bliver udsat for mulig smitte, fordi stuerne hænger sammen”, forklarer Helle Ingmer.

Patienter bliv​er omvisiteret

Når patienter skal flyttes, er det nogle gange bare længere ned af gangen til andre stuer på afdelingen. Men det kan også blive nødvendigt at omvisitere.

”Vi kan jo have mange andre isolerede patienter, fx med tuberkulose, og så har vi ikke mange stuer vi kan flytte patienterne ind på. I den situation kan vi være nødt til at omvisitere til andre afdelinger i huset”, siger Helle Ingmer, og fortsætter:

”Det er så vidt muligt er de ”nemme” patienter, vi flytter. Og når en patient først er flyttet, overgår behandlingsansvaret til den nye afdeling. Det er for nylig blevet besluttet af Direktionen – dels for at give afdelingen arbejdsro, men også for at undgå at flytte rundt på patienterne gentagne gange”.