Det er sikkert at føde på Hvidovre, og Fødeplanen overholdes

​Fødeafdelingen på Hvidovre Hospital er et sikkert sted at føde. Det viser resultaterne fra det landsdækkende projekt Sikre Fødsler.  

​Hvidovre Hospital ligger i top i projekt Sikre Fødsler. Foto: Emil Jacobsen. 

Af Malene Markussen, kommunikationsmedarbejder

”Danmark er i forvejen et af de sikreste steder i verden at føde sit barn. Vi gjorde det godt her i Hvidovre i forvejen, men nu går det faktisk endnu bedre”.

Sådan lyder det fra Charlotte Wilken-Jensen, der er ledende overlæge på Gynækologisk/Obstetrisk Afdeling på Hvidovre Hospital. Hun glæder sig over de seneste målinger fra projekt Sikre Fødsler, som har kørt på alle landets 22 fødeafdelinger siden 2013.

Systematisk arbejde med s​​​ikkerhed

Målingerne fra efteråret 2014 viser nemlig, at Hvidovre Hospital har forbedret på stort set alle de parametre, som projektet måler på, bl.a. systematisk overvågning og tolkning af den fødendes veer og barnets hjertelyd. 

Formålet med projektet er at skabe en bedre praksis på fødeafdelingerne, så antallet af børn, der bliver født med iltmangel, bliver halveret. For noget af det farligste ved en fødsel er, hvis barnet ikke får ilt nok.  

”Det sker heldigvis ikke ret tit, og i løbet af 2013 og 2014, hvor vi har arbejdet intensivt med projektet, har vi øget antallet af dage imellem, at der fødes et barn, der har været i risiko for ikke at have fået ilt nok under fødslen, fortæller Charlotte Wilken-Jensen, der ser rigtig god mening med projektet:  

”Det er helt afgørende for os, at man kan undgå, at et barn bliver hjerneskadet. Det er jo en tragedie for en familie, når det sker”, siger hun. 

​Overho​lder Fødeplanen
Chefjordemoder på Hvidovre Hospital Marianne Skovby Rasmusson er glad for, at projektets resultater understreger, at Hvidovre Hospital er et sikkert sted at føde, efter en DR2-udsendelse har sat fokus på travlhed på fødegangene. 

Udtalelser i programmet skabte efterfølgende tvivl om, hvorvidt Hvidovre Hospital følger Region Hovedstadens fødeplan (den plan som fastlægger indsatsen ved graviditet, fødsel og barsel i regionen), som bl.a. foreskriver, at der skal være en jordemoder til stede hos en fødende kvinde, når hun er i aktiv fødsel, dvs. fra hun er tre cm. åben.  

”Der skal ikke herske nogen tvivl om, at Hvidovre Hospital overholder fødeplanen, og at kvinder, der er i aktiv fødsel, har en jordemoder ved sin side”, lyder det fra Marianne Skovby Rasmusson. 

Rett​else

Det blev fejlagtigt nævnt på DR2, at den fødende på Hvidovre Hospital ikke kan forvente en jordemoder hos sig, når hendes livmodermund er 6-7 cm åben. Men det passer ikke: Den fødende på Hvidovre Hospital har en jordemoder hos sig, når hun er 3-4 cm åben og i aktiv fødsel.

Overgan​​​​​gsstuer

Som noget nyt har Hvidovre Hospitals fødegang indrettet tre overgangsstuer til kvinder, som endnu ikke er i aktiv fødsel, men som har brug for at være på fødegangen. En jordemoder holder øje med dem i tiden indtil de overgår til den aktive fase af fødslen og bliver rykket ind på en decideret fødestue. De nye overgangsstuer frigør dermed hænder og fødestuer til de kvinder, som har mest brug for det. 

Læs m​​​ere

Læs mere om de mange tiltag, der er sat i gang på Hvidovre Hospitals fødegang, for at gøre hverdagen lettere for jordemødrene og oplevelsen bedre for de fødende:​ ​

​​​​Projekt ​Sikre Fødsler

  • ”Sikre Fødsler” er et landsdækkende projekt, som har til formål at nedbringe antallet af nyfødte med svær iltmangel med 50 %.
  • Alle landets 22 fødeafdelinger deltager i projektet.
  • Alle læger og jordemødre på fødegangene gennemgår et omfattende e-learningprogram og et en-dags kursus med teori og konkrete eksempler. Begge dele bliver afsluttet med en eksamen.
  • Projektet kører i 2013 og 2014. På grund af de gode resultater fortsætter projektet i 2015 i lidt mindre skala.
  • Danske Regioner har bevilliget 7,5 mio. kr. til projektet.
​​Læs artiklen

Fødepl​​an

Region Hovedstadens Fødeplan fastlægger indsatsen ved graviditet, fødsel og barsel i regionen. Særligt tre områder har været i fokus:
Regionens tilbud på svangreområdet
Samarbejdet mellem praksis, hospitaler og kommuner
Kvalitetsudvikling, monitorering og patientsikkerhed.​
​​
Redaktør