720 meter enestående vævsarkiv

Patologiafdelingen på Hvidovre Hospital producerer i forbindelse med blandt andet kræft-screeninger en enorm mængde vævsprøver, som alle gemmes for eftertiden. Det efterhånden omfattende arkiv har netop fået nyt fremtidssikret hjem – på hjul.
Billede af arkivreol med store håndhjul
​​​​Store håndhjul gør det muligt at flytte hele arkivreolen på én gang. Foto: Thomas Wittrup ​

Af Thomas Wittrup, kommunikationsmedarbejder

Patologiafdelingens mange celle- og vævsprøver har indtil nu 'boet i skuffer og skabe' i et kælderdepot, som på det seneste er blevet for trangt. Nu bliver alt materialet flyttet til en helt ny såkaldt kompakt-reol, hvor man kan opbevare prøverne under ordentlige arbejdsmiljømæssige forhold - endda med god plads til mange flere års arbejde.

Et enestående værktøj

Ledende overlæge Carsten Rygaard fra Patologiafdelingen er glad for investeringen i det nye reolsystem:

”Det nye arkiv er en stor forbedring af arbejdsmiljøet for afdelingens medarbejdere. De skal ikke længere ned på knæ, når de skal finde en tidligere prøve frem. Nu bliver alle prøver opbevaret i en god arbejdshøjde,” fortæller Carsten Rygaard, som fortsætter:

”Vævsarkivet er et enestående værktøj, som vi benytter i vores daglige diagnostik, når vi fx skal følge op på et patientforløb. Den historik, som ligger i arkivet, kan sige noget om udviklingen i patienternes sygdom. Også forskningsmæssigt er arkivet attraktivt, fordi materialet er en 'biobank', der går helt tilbage til hospitalets åbning i midten af halvfjerdserne.”

Et udsnit af de hundredevis af brune papkasser som alle indeholder paraffinblokke med vævsprøver. Foto: Thomas Wittrup

De mange vævsprøver er grundlaget for forskning inden for kræft i livmoderhalsen, æggestokke, tyk og endetarm samt leversygdomme.
Afdelingen har fx gennem de seneste seks år haft et spændende forskningssamarbejde med det velestimerede Johns Hopkins Hospital i Baltimore, USA omkring udviklingen af ovariecancer.

Med håndhjul og kædetræk
Det nye arkiv er finansieret af en arbejdsmiljøbevilling og indeholder 720 hyldemeter med en kapacitet på i alt 72 ton. Arkivet består af 15 separate reoler på hjul, som via håndhjul og et sindrigt kædetræk kan flyttes tæt sammen alene ved håndkraft. De mobile reoler gør, at de mange hyldemeter kun fylder et areal på 133 kvadratmeter.

Der er plads til mange års vævsprøver på de nye reoler. Foto: Thomas Wittrup

Fakta

De arkiverede vævsprøver findes i to former. ’Paraffinblokke’ indeholdende tre millimeter tykke vævsprøver indstøbt i paraffin samt ”objektglas” med ultratynde vævssnit med en tykkelse på tre mikrometer (tre tusindedele millimeter).

Patologiafdelingen producerer for øjeblikket ca. 140.000 paraffinblokke og 300.000 objektglas og om året.

Alle afdelingens vævsprøver er arkiveret siden hospitalets indvielse i 1976. Det svarer til over to millioner paraffinblokke og fem millioner objektglas.
​​​
Paraffinblokke. Foto: Bjarke Ørsted