Sund livsstil uden dårlig samvittighed

​Sundere kost, færre smøger, mindre alkohol og mere motion - uden løftede pegefingre og dårlig samvittighed. Det er målsætningen, når Forebyggelsesrådgivningen slår dørene op den 1. februar og hjælper Hvidovre Hospitals patienter med at ændre livsstil.

Dame spiser æble

​Flere æbler og færre smøger kan være en vej til en sundere livsstil. Foto: Susanne Østergaard

​Udgangspunkt i den enkelte

Der bliver altså ingen løftede pegefingre, når patienter og deres usunde vaner kigger forbi den nye forebyggelsesrådgivning.

”Vi ved, hvor svært det kan være at ændre livsstil, så vi inddrager patienterne og sætter individuelle mål. For nogle skal der simpelt hen en markant livsstilsændring til, hvis deres behandling skal lykkes. Men for andre kan det være et succeskriterium blot at ryge eller drikke mindre, end de plejer. Vi dømmer og prædiker ikke. Vi tager udgangspunkt i den enkeltes situation og behandling og prøver at finde den bedste løsning,” forklarer forebyggelsesrådgiver, Tove Madsen.

Sundhed i fokus

Forebyggelsesrådgivningen, som i første omgang kun er etableret på Hvidovre Hospital, er blevet til, fordi hjælpen til livsstilsændringer haltede nogle steder på hospitalet. Derfor bliver der nu sat ekstra fokus på at sikre, at patienterne får den rette vejledning til, hvordan de kan leve sundere.

Ikke en erstatning men en hjælp​

”Der er ingen tvivl om, at de rigtige livsstilsændringer giver et bedre behandlingsforløb. Nogle gange kan det være svært at finde tiden på afdelingerne til at give patienterne den rette vejledning og hjælp, så jeg håber, at personalet vil gøre brug af tilbuddet og se det som god støtte. Det er vigtigt at understrege, at rådgivningen ikke er sat i verden for at tage forebyggelsesfunktionen fra afdelingerne, men for at understøtter denne,” siger Tove Madsen, som også pointerer, at hun ikke har en behandlende funktion, men fungerer som brobygger til de rette eksperter.

Forebyggelsesrådgivningen er åben mandag, tirsdag, torsdag og fredag kl. 11.30-13.00 og ligger i vandrehallen mellem opgang 2 og 3.

Du kan kontakte Tove Madsen på tlf. 21 29 95 48 eller e-mail: ​tove.madsen.02@regionh.dk