Overvægtige mødre får amme-hjælp over telefonen

​Får mit barn nok at spise? Hvorfor producerer jeg ikke mælk nok? Hvordan skal barnet ligge, når jeg ammer? Der er mange ting, man kan være i tvivl om som nybagt mor. Og særligt for overvægtige kvinder, kan amningen være en uoverskuelig udfordring. På Hvidovre Hospital har man fundet en løsning.

​​​Af Andreas Fruensgaard, journalist

Hospitalet har nemlig haft stor succes med et særligt amme-vejledningsprojekt for overvægtige mødre. Aviaja Lennert Skov er en af de førstegangsfødende, som deltog i projektet og fik hjælp til at amme sin nyfødte søn. Og hun er ikke i tvivl: Uden den ekstra hjælp fra amme-vejleder Anne Kyhnæb, havde hun droppet amningen.

Amme-guru

”Hun var min amme-guru,” siger Aviaja Lennert Skov, som havde store problemer med, at hun producerede mælken for langsomt. Og da hun endelig kom i gang, suttede hendes søn skævt, så smerterne nærmest blev uudholdelige.

”Jeg var tæt på at give op, fordi jeg var ved at få suttet brystvorten af. Men Anne Kyhnæb sagde, at det var vigtigt, at jeg fortsatte, ellers ville mælkeproduktionen stoppe, og jeg risikerede at få brystbetændelse,” fortæller Aviaja Lennert Skov og tilføjer:

”Det var en kæmpe positiv oplevelse. Anne var altid til at få fat i, og hun hjalp mig meget. Derudover gav amningen mig et helt specielt nærvær med min søn, som jeg ikke ville have fået, hvis jeg var stoppet. Jeg tror, at rigtig mange kunne have glæde af en amme-vejleder – uanset størrelse. ”

Sværere for overvægtige

Amme-vejledningsprojektet er en del af en ph.d. afhandling, som Emma Malchau Carlsen skriver. Hun forklarer, at overvægtige kvinder ofte har flere problemer med at amme, fordi de er længere tid om at producere mælk, og at det også er sværere for dem at lægge barnet til. Dertil kommer problemet med overvægtige kvinders kropsopfattelse, som ofte fylder meget, og som afholder dem fra at amme offentligt.

Men med amme-vejledningen lykkedes det at forlænge amme-perioden hos de overvægtige kvinder med 79 dage i gennemsnit. Det betyder, at kvinder, der før stoppede med at amme efter 41 dage, endte med at amme i 120 dage – et resultat som Emma Malchau Carlsen er meget imponeret af.

”Det er positivt, for det er vigtigt at amme så længe som muligt. Det er den optimale ernæring for børnene og det giver er særlig nærhed til moderen,” fortæller Emma Malchau Carlsen og tilføjer:

”Derudover nedsætter det risikoen for mave/tarm infektioner, og muligvis giver det også et mere gunstigt vækstmønster.”

Kan gøre en forskel

Anne Kyhnæb, som fungerede som amme-vejleder for testgruppen af overvægtige mødre, fortæller, at selvom ideen med at have en amme-vejleder er rigtig god og effektfuld, så er det også en ressourcetung løsning, hvis det skal tilbydes til alle.

”Det er tidskrævende at være opsøgende og ringe rundt til mødrene. Men man kunne med fordel se på, hvilke grupper der er i øget risiko for at få amme-problemer og så sætte ind der. Fx overvægtige kvinder, kvinder med tidligere amme-udfordringer eller førstegangsfødende enemødre,” siger Anne Kyhnæb, som til daglig er sundhedskoordinator i Neonatalafdelingen.