Ny skanner gør samlingen komplet

​Nu er det slut med at sende patienter til Bispebjerg eller Riget for at blive skannet. Hvidovre Hospital har nu fået egen PET/CT-skanner. Dermed er samlingen i den billeddiagnostiske ’maskinpark’ komplet.​

Af Thomas Wittrup, kommunikationsmedarbejder

Hvidovre Hospital har længe haft en PET/CT-skanner på ønskelisten. Så det var en glad dag i Funktions- og Billeddiagnostisk Enhed, da ledende overlæge Claus Leth Petersen og regionsrådsmedlem Lise Rask officielt kunne indvie den nye skanner, som er flyttet ind i helt nyindrettede omgivelser i etagen under hospitalets ambulatorium.

Stor betydning for udredninger

”Det har stor betydning for vores patienter, fordi det giver os mulighed for at lave hurtigere og mere hensigtsmæssige udredninger. Før skulle patienterne til Bispebjerg eller Riget for at blive skannet. Det slipper vi for nu,” siger Claus Leth Petersen.

Strålende patienter

Patienter, som bliver undersøgt i PET/CT-skanneren, får indsprøjtet et radioaktivt sporstof, som er koblet til sukker, der omsættes i organismen. Områder med særligt højt stofskifte, som det ses ved kræft, visualiseres på billeder, der sammensættes af PET- og CT-billeder.  Patienterne vil i en kort periode efter indsprøjtningen afgive radioaktiv stråling, hvorfor der er indrettet rum med blyafskærmede skillevægge, så personalet bliver udsat for så lidt stråling som muligt.

Den nye PET/CT-skanner har allerede skannet omkring hundrede patienter. Enheden forventer at kunne foretage mellem 1000 og 1200 undersøgelser om året med skanneren.

Bonus for forskning

Skanneren er en såkaldt hybrid-skanner, som benyttes i forbindelse med undersøgelse af kræft og kroniske betændelse. Kombinationen af PET (Positron Emissions Tomografi) og CT (Computed Tomography) kan både identificere unormalt væv med højt stofskifte (PET) og dets nøjagtige placering i kroppen (CT). Med den nye skanner besidder afdelingen i princippet en komplet samling af billeddannende teknikker.

”Anskaffelsen af PET/CT-skanneren betyder, at vi nu har alle de instrumenter, som hører til på en billeddiagnostisk afdeling. Det kan vi være stolte af. Det betyder både meget for patientudredning og for forskningen på hospitalet, fordi vi nu er i stand til at angribe forskningsmæssige problemstillinger med alle billeddannende teknikker. Det har stor betydning for en enhed, som har så stort forskningsmæssigt fokus som vores,” forklarer Claus Leth Petersen​