Lyndiagnoser redder liv

​”Vores opfordring til læger med den mindste tvivl om diagnose er: Ring med det samme, så vi kan rådgive.” På Diagnostisk Enhed på Hvidovre Hospital kan patienter med tegn på alvorlig sygdom blive undersøgt og udredt på blot seksten dage. Ofte går det endda hurtigere.

Billed af patient og sygeplejerske sidder sammen ved et bord

​Siden Diagnostisk Enhed på Hvidovre Hospital blev etablete sidste forår, er 386 patienter blevet undersøgt her. Omkring 15-20 procent af dem havde kræft. Foto: Susanne Østergaard.

​Af Søs Lykke Sloth, freelancejournalist

Patienter der henvises til Diagnostisk Enhed på Hvidovre Hospital kommer ofte fra deres praktiserende læger. De har mistanke om alvorlig sygdom, men kan ikke stille en præcis diagnose. Ofte har patienterne uspecifikke symptomer og passer ikke ind i de organspecifikke kræftpakker.
Overlæge Kim David fra Diagnostisk Enhed har seksten hverdage til at udrede patienten, men ofte kan det gøres hurtigere. Det er en kort udredningstid, som han kalder "hospitalets bedste service." Samtidig bliver patienterne som regel indkaldt dagen efter, at enheden har modtaget en lægehenvisning.

"Grunden til, at vi har så fine ressourcer er selvfølgelig, at vi kun modtager patienter, hvor der er mistanke om alvorlig sygdom. En hurtig diagnose med efterfølgende hurtig behandling kan være med til at redde liv," siger Kim David.

Han tager imod patienterne i enheden, der er et dagafsnit uden indlæggelser, hvor patienterne gennemgår en grundig undersøgelse og en blodprøvescreening.

"Det her er den eneste seng, vi har", siger han og peger på undersøgelsesbriksen.

Positive tilbagemeldinger

Diagnostisk Enhed får positive tilbagemeldinger fra patienterne.

"Tilbagemeldingerne går primært på, at vi kan udrede patienten hurtigere end ved normale indlæggelser, og at det er ren luksus. Vores opfordring til læger med den mindste tvivl om, hvordan de kommer videre med at stille en diagnose er: Ring med det samme, så vi kan rådgive," siger projektkoordinator Bente Clausen.

Otte ud af ti patienter i enheden bliver henvist via deres praktiserende læge, resten kommer fra andre afdelinger eller andre hospitaler.

Enheden blev oprettet 1. april sidste år efter gode erfaringer med lyndiagnoser på hospitalerne i Silkeborg og Vejle.

Diagnostisk Enhed kan kontaktes på tlf.: 3862 1739​