Amager-ekspertise bag Ronaldos fremtidige behandling

​Da alle europæiske fodboldlandsholds læger samledes forleden til undervisning, var det en ekspert fra Amager Hospital, som underviste de prominente fodboldlæger i behandling af skader i hofte og lyske.

​Af Andreas Fruensgaard, journalist

​​Alle, som har set en fodboldkamp, kender det: Stjernespilleren bliver tacklet, vælter til jorden og vrider sig i smerte. Fans, træner og holdkammerater holder vejret, mens læge og fysioterapeut stormer ind på banen og behandler spilleren. Fremover vil det være med ekspertise fra Amager Hospital i ryggen, når fodboldlæger tilser stjerner som Christiane Ronaldo, Robin van Persie og Gareth Bale.

Den europæiske fodboldunion, UEFA, har nemlig valgt at lade overlæge Per Hölmich fra Amager Hospital undervise alle Europas landsholdslæger i diagnosticering, behandling og forebyggelse af hofte- og lyskeskader.

Håber det spreder sig​​

Per Hölmich, stod således for undervisningen i diagnostik og behandling af hofte- og lyskekader i forbindelse med UEFA Football Doctor Education Programme ved en stor undervisningskonference, som fandt sted i Amsterdam forleden. Her samledes læger fra hele kontinentet, for at høre foredrag om behandling af de hyppigst forekomne fodboldskader.

”Planen er, at landsholdslægerne efter kurset skal til eksamen. Hvis de består er de certificeret til at lære fra sig til deres kollegaer. De får et e-learning-program, en manual og et Power Point undervisningsprogram. Meningen er så at kurset skal udbredes over hele Europa og være til gavn for fodboldspillere på alle niveauer,” siger Per Hölmich.

Idrætsmedicin bliver kendt

Men hvordan får en læge fra lille Amager i lille Danmark lov til at holde foredrag for læger fra hele Europa, som dagligt har superstjernernes million-dyre ben i hænderne?

”Jeg har lang praktisk erfaring som fodboldlæge, og så har jeg lavet forskning på området de seneste 20 år. Men selvom jeg er en gammel rotte i faget, er jeg da stolt af, at de udvælger mig, og det viser jo også, at det arbejde og den forskning vi laver på Amager er af høj kvalitet,” siger Per Hölmich, som fortæller, at idrætsmedicin/idrætsortopædi ikke var en veletableret gren af lægevidenskaben, da han begyndte sin karriere i Lyngby Boldklub i 1983. Hans artikel i The Lancet i 1999, var da også den første idrætsmedicinske artikel i tidsskriftet nogensinde.

Et stort problem

Men det har ændret sig i takt med, at faget har udviklet sig. Fodboldskader som et stort problem, og der er mange af dem.

”Fodbold er den mest udbredte sportsgren i verden og lyskeskader er blandt de tre hyppigst forekomne skader, og nogle af dem som er sværest at slippe af med igen. Lægger man det sammen, giver det rigtig mange skader,” siger Per Hölmich, og tilføjer:

”Så derfor er hofte- og lyskeskader en vigtig del af dette projekt, som UEFA har valgt at bruge så mange midler på, og som skal udbredes i hele Europa. ”

Ved kurset i Amsterdam blev der undervist i de fire hyppigste former for fodboldskader: ankel-, muskel-, knæ- samt hofte/lyskeskader.