5 gode råd: Sådan undgår du tyveri på din afdeling

​I uge ’tyve’ sætter Hvidovre Hospital fokus på tyve, langfingrede banditter og andre ubudne gæster. Se her, hvordan du kan undgå, at værdigenstandene forsvinder fra din afdeling.

Tyv stjæler taske fra sovende patient

​​​​​Foto: Susanne Østergaard

​Af Andreas Fruensgaard, journalist

Da Lars Jensen fra trykkeriafdelingen kom ud fra baglokalet på sit kontor, stod der en fremmed mand og gennemrodede hans skab.
”Jeg spurgte, hvad han lavede, og hvorfor han stod på mit kontor. Han svarede, at han havde mistet sin taske, og han havde fået at vide, at den skulle ligge her. Jeg havde aldrig set ham før, så jeg bad ham vente, mens jeg ringede og tjekkede op på det,” fortæller Lars Jensen.
Men da han gik hen for at ringe, maste den fremmede mand sig forbi ham og flygtede ud af døren. Lars Jensen fulgte efter ham, mens han prøvede at få tilkaldt hjælp, men det var 1. maj og gangene lå øde hen. Han prøvede at holde tyven tilbage, men måtte give op da manden blev voldelig og truende.
”Det endte med, at han stod ude ved busstoppestedet og råbte, at han ville komme tilbage og ordne mig. Det var ikke særligt rart, og jeg vil da nok låse døren til vores kontor, når jeg går i baglokalet fremover,” fortæller Lars Jensen.

Se hospitalet som dit eget hjem

Det er for at undgå lignende situationer, at Hvidovre Hospital dedikerer uge 20 til at komme fremtidige tyverier til livs. Ivan Bo Larsen er vagt på hospitalet, og han fortæller, at han med jævne mellemrum støder på suspekte personer, der lusker rundt på hospitalets gange.
”Det kommer lidt i bølger, men der sker da noget. Det er dog ikke så svært at dæmme op for. Hvis alle betragtede hospitalet som deres eget hjem, ville vi nå meget langt. Man forlader jo heller ikke sit hjem med åben dør, vinduet på klem eller kaffemaskinen tændt,” siger Ivan Bo Larsen

De fem råd

Og netop det med at gøre det sværere for tyvene er et af hovedbudskaberne i Uge tyve-kampagnen, der opstiller fem gode råd til at gardere sig mod tyveknægte:
  • Husk at låse døre og lukke vinduer
  • Hav ikke penge og andre værdigenstande på et ulåst kontor/afdeling
  • Husk at aflevere kort og nøgler, som du ikke bruger
  • Meld straks uregelmæssigheder (tyveri, tabt nøgle eller kort osv.)
  • Vejled patienter og pårørende om opbevaring af ejendele og værdigenstande
”Man kan gøre meget selv. Vi ser desværre med jævne mellemrum, at folk kommer ind og tager i alle dørene, og når de finder en åben dør, tager de det, de kan komme til. Derfor er det vigtigt, at dørene er låst og værdigenstandene er fjernet,” siger Mette Gliese som er servicechef på hospitalet.

Lad være med at spille helt

Skulle du havne i den uheldige situation at stå overfor en tyv, så skal du ikke begynde at spille helt, pointerer Ivan Bo Larsen.
”Der er ikke nogen af os, der får penge, for at få øretæver. Hvis du står overfor en tyv, så ring til vagten på 2 5555, og hvis du kan komme til at låse ham inde, uden at bringe dig selv eller andre i fare, så gør det, men ellers skal du ikke,” understreger han.
På Amager Hospital er tyveri også et problem. Uge 20-kampagnen kører dog i denne omgang kun på Hvidovre. Hvis du arbejder på Amager Hospital og støder på en tyv, skal du kontakte portørerne på tlf. 30 40. Du skal dog være opmærksom på, at de ikkeh er vagter. Du skal derfor hurtigst muligt også kontakte politiet. ​