Ung Hvidovre-forsker modtager talentpris

​Det er ikke mange medicinstuderende, der begynder at forske på fjerde semester af deres studie. Men det gjorde Johan Burisch, der som ung studerende kastede sig over studiet af kroniske tarmsygdomme. Nu har han modtaget en fornem talentpris

Meget få ved så meget om kronisk tarmbetændelse som Johan Burisch fra Hvidovre Hospital. Trods sin unge alder har forskertalentet nemlig et helt unikt overblik over forekomsten af de kroniske tarmlidelser – ikke bare i Danmark, men i hele Europa. Nu har han modtaget Lundbeckfondens Talentpris på 100.000 kr. for sin forskning. En anerkendelse han er stolt af:

”At modtage Lundbeckfondens Talentpris giver mig mulighed for at styrke min forskning yderligere. Prisen indgår i min videre forskning, hvor jeg vil kigge på patienterne i flere år,” siger han og tilføjer:

”Derudover er det jo en stor faglig tilfredsstillelse, og så er jeg personligt beæret over, at mit arbejde bliver anerkendt på så fin vis,” siger Johan Burisch.

Undersøgelser i øst og vest

Under sit ph.d.-forløb har Johan Burisch arbejdet som projektleder med seks nationale og 32 europæiske centre om at skabe det hidtil største europæisk langtidsstudie af patienter med kronisk betændelse i tarmen.

Projektet betyder, at Johan Burisch i dag ligger inde med en helt unik viden om de kroniske tarmlidelsers udbredelse i hele Europa.

”Jeg har beskrevet forekomsten i hele Europa og kan fx se, at der er mange flere forekomster i Vesteuropa end i Østeuropa. Jeg kan også se, at sygdommene bliver behandlet forskelligt, alt efter hvor man er, og at den dyre medicin, vi bruger i vesten, ikke har nogen effekt – statistisk set i hvert fald,” siger han og uddyber:

”I Østeuropa bruger de ikke den dyre medicin, men det går deres patienter lige så godt eller skidt som patienterne i Vesteuropa. Det er jo interessant både fra et medicinsk og et samfundsøkonomisk perspektiv.”

En regn af priser

Johan Burischs forskning har allerede kastet 11 internationale priser af sig, herunder en ærespris fra ECCO for særlig indsats af en yngre forsker.
Det 29-årige forskningstalent, der er reservelæge i introduktionsstilling på gas.med, Gastroenheden på Hvidovre Hospital, ser frem til at arbejde videre med både kendte og mere ukendte tarmlidelser i fremtiden:

”Jeg er allerede godt i gang med mit postdoc-forløb, og jeg bliver naturligvis kun mere motiveret, når jeg modtager en ærefuld hæder som Lundbeckfondens Talentpris. Min forhåbning er, at det arbejde, jeg laver, vil komme rigtig mange mennesker til gavn – ikke bare i Danmark, men i resten af Europa også. Fx får flere Østeuropæiske lande et overblik over sygdommenes udbredelse og behandlingsmetoder, som de ikke ellers har haft.”

FAKTA

Internationalt har Johan Burisch også opnået stor anerkendelse på grund af sin forskning, der medførte, at han i fire år var medlem af det epidemiologiske forskningsråd i European Crohn's and Colitis Organisation (ECCO). Det Europæiske gastroenterologiske selskab United European Gastroenteroloy har på denne baggrund desuden inviteret ham til at sidde i dets videnskabelige råd – vel at mærke som det yngste medlem i organisationen. Derudover sidder Johan Burisch i en særligt udpeget talentgruppe, der skal forbedre uddannelses- og samarbejdsmulighederne for unge, kommende gastroenterologer i Europa. Nationalt er han stiftende medlem af gruppen af yngre gastroenterologer, og er en hyppigt brugt foredragsholder til efteruddannelse og workshops for både læger, sygeplejersker og diætister.