TØP takker af

​Han har ført Amager og Hvidovre Hospital sikkert ud af et massivt økonomisk uføre og igennem en svær fusion. Han maler gribbe og laver quizzer. Hospitalsdirektør, Torben Ø Pedersen, vil blive husket som en seriøs talmand, med en lun og vittig side.

​”Noget jeg kommer til at savne, når jeg forlader hospitalet, er, at folk gør, som jeg siger. Det gør hverken min kone eller min hund derhjemme. Derudover bliver det mærkeligt at stoppe, men på sin vis også rart.”

Sådan opsummerer Torben Ø Pedersen – eller TØP, som han kaldes – følelsen af at vide, at han ikke længere skal tage plads i direktørstolen på Amager og Hvidovre Hospital, når kalenderbladet vendes til juni.

En lettelse

Og når man ser tilbage på Torben Ø Pedersens seks år i spidsen for hospitalet på de to matrikler, kan man godt forstå, at det på sin vis bliver en lettelse at slippe for det store ansvar.

”Jeg har været igennem fusioner og ti sparerunder - nogle af dem meget voldsomme. Det er hårdt, for jeg ved jo, at det er mennesker, jeg har med at gøre - mennesker som mister deres jobs og får vendt op og ned på deres liv,” siger Torben Ø Pedersen.

Styr på økonomien

Den afgående direktør blev i 2009 hentet til hospitalet for at rette op på hospitalets økonomiske vanskeligheder – som viste sig at være markant værre, end nogen havde regnet med. Faktisk endte det med, at der skulle spares 200 millioner på bare et år.
”Det var langt mere alvorligt, end jeg havde drømt om. Det var en svær start, og man kan ikke undgå at tage det med hjem. Det kunne godt mærkes på nattesøvnen,” fortæller Torben Ø Pedersen, som dog – her hvor støvet har lagt sig – ser det som en af sine største bedrifter på Amager og Hvidovre Hospital, at der er nu kommet så meget styr på økonomien, at der er blevet plads til at tænke i udvikling og fornyelse.

”Jeg er stolt af, at jeg har fået udviklet hospitalet, at jeg har stået bag meget nybyggeri, og at vi har fået vores nye strategi. Og så er jeg stolt af, at det er lykkedes at rette op på økonomien i samarbejde med hospitalets medarbejdere – endda uden at jeg tror, at jeg fremstår som alt for dumt et svin bagefter,” siger han med et smil.

Quiz og gribbe

Selvom mange på hospitalet kender Torben Ø Pedersen for netop besparelser, økonomistyring og Excel-ark, er der også en anden og meget anderledes side af hospitalsdirektøren – en mere lun og vittig side. Fx vil mange nok huske hans årlige quiz ved VMU-seminarerne, som handler om alt fra musik til tyskere.

Andre vil huske hans tørre og veludviklede humoristiske sans, som stort set altid siver igennem – også når det er alvor. Atter andre vil have set de farverige billeder af gribbe, som pryder væggen på hans hjørnekontor – billeder han selv har malet.

Men hvorfor netop gribbe?

”Gribbene sætter ligesom den rette stemning på kontoret. Mange har nemlig fået det misforståede indtryk, at jeg er en venlig mand,” siger han med et glimt i øjet.

Fortsætter i regionen

Og malerierne er noget Torben Ø Pedersen håber at få mere tid til i takt med at Amager og Hvidovre Hospital forsvinder i bakspejlet – ligesom vingården på Falster, som gerne snart skal til at producere vin.
Men selvom han stopper på Amager og Hvidovre Hospital er han ikke parat til at hellige sig fritidssyslerne fuld tid endnu. De kommende tre år, skal han nemlig fungere som chefkonsulent i Regionen, hvor han skal komme med forslag til effektiviseringer.

”Jeg synes, jeg har taget min del af slæbet som direktør, men jeg føler omvendt også, at jeg har nogle gode år i mig endnu, hvor jeg kan bruge mine erfaringer. Så nu ser jeg frem til min nye stilling, hvor jeg får min egen Afdeling Q,” siger Torben Ø Pedersen, med reference til Jussi Adler Olsens romaner.