Pa­tien­ten hav­de "en ån­de­nød, jeg al­drig hå­ber at op­le­ve igen"

​Fysioterapeut Linette Marie Kofod arbejder med iltbehandling til lungesyge i sit ph.d.-projekt. Coronakrisen gav hende en unik mulighed for at afprøve sit forskningsområde 1:1. Især én COVID-19-patient kan hun ikke glemme. 

Vent...

Lungesvigt og iltmangel har været nogle af de mest frygtede symptomer ved alvorlig COVID-19.
Derfor er specialeansvarlig fysioterapeut Linette Kofods ph.d.-projekt under coronakrisen blevet relevant i en grad, hun ikke havde forestillet sig.

”COVID-19 var endnu ikke på dagsordenen, da jeg skrev min studieplan i december 2019,” siger hun.

COVID-19 udvidede forskningsfokus

Planen er bl.a. at undersøge brugen af konstant positivt tryk leveret via maske, kaldet CPAP, da forskningen og viden på området er mangelfuld. Det afspejler sig i uens behandlinger og en del usikkerhed omkring, hvordan man går til værks.

”Oprindeligt var åndenød hos patienter med KOL mit forskningsfokus og faglige lidenskab, men som specialeansvarlig fysioterapeut på respirationsområdet var det naturligt for mig at indgå i det kliniske arbejde og behandling af patienter med svær COVID”, forklarer Linette Kofod.

”Jeg forlader dog ikke KOL-området, men fokuserer bredere på iltbehandling, så det både bliver til patienter med akut og kronisk lungesvigt. Vores første studie viste, at patienter med KOL kan få stor gavn af individualiseret iltbehandling og det er resultater, som vi også vil forfølge nærmere”, siger hun.

”Vores patient dør om lidt”

”Jeg husker særligt én indlagt herre,” siger Linette om en døende patient fra den første COVID-19-bølge.
”Han havde et helt uhyggelig højt iltbehov,” husker hun.

Fysioterapeuten var løbet ind på stuen med en sygeplejerske, fordi hans iltmætning pludselig faldt og alarmen gik. ”Vi fik rettet ham til, og før vi forlod ham, vender han sit blik mod os og kigger direkte på os og kommunikerer helt relevant.”

Manden havde masser af tilstedeværelse inde i sit hoved, men ingen luft tilbage i sine lunger.

”Han var helt relevant med en åndenød, jeg aldrig håber at komme til at opleve igen. Da jeg står i slusen, og er ved at tage isolationstøjet af, møder mine øjne sygeplejerskens. Vores kinder er varme af adrenalin, og vi står bare et øjeblik med forfærdelsen i ansigtet,” fortæller hun.

”Vi ved begge, at vores patient dør om lidt, ” husker hun. Hun mindes også følelsen af, at ”det kun er et spørgsmål om tid, inden vi også er smittet” og hun husker frygten for, hvad der ventede af patienter lige om hjørnet på dette tidlige tidspunkt af pandemien.

Hårde tider med COVID-19 kan komme morgendagens patienter til gode

Oplevelser af den type står skarpt aftegnet i erindringen også flere år efter, hvor pandemien tyder på at være løjet af. Minderne fra fronten giver også ekstra drivkraft til forskningen for Linette. Og de mange møder med gispende COVID-19-patienter bliver aktivt indarbejdet i hendes ph.d.-projekt. ”Vi samlede en masse viden og data, som kan guide os videre,” fortæller Linette Kofod.

Ved hjælp af en såkaldt ’elektrisk impedans tomografi’ (EIT) kan Linette få indblik i lungerne hos de syge. Patienterne behøver ikke forlade sengen, blot et bælte med elektroder kan påsættes omkring brystkassen. EIT danner billeder, som kan guide fysioterapeuter og lungemedicinere i, hvor længe masken skal sidde og hvor kraftigt et lufttryk den bør give. Målet er for Linette, at lungepatienter således en dag kan få den helt optimale iltbehandling.  Både kroniske lungepatienter med fx KOL – og de akutte patienter som den nu afdøde mand, fysioterapeuten selv mødte under første bølge af coronakrisen.

 ​

Linette Marie Kofod


Specialeansvarlig fysioterapeut, ph.d.-studerende 
Fysio- og Ergoterapiafdelingen, Hvidovre Hospital
Forsker i forbedret iltbehandling til patienter med akut og kronisk respirationsinsufficiens
Støtte: Danske Fysioterapeuter, Amager og Hvidovre Hospitals Forskningsfond, Lungeforeningen, Innovationsfonden og Svensk Lunge Medicinsk Forening (SLMF)​


GUF: Gruppen af Unge Forskere

GUF er et professionelt netværk til hospitalets ph.d.-studerende og andre unge forskere. Alle aktive yngre forskere og yngre forskningsinteresserede på Amager og Hvidovre Hospital kan optages som medlemmer af GUF.

Læs mere om GUF​​​​​​​



Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor