Operationer i verdensklasse

​Gastroenheden på Hvidovre Hospital er helt i front med kikkertoperation for akut betændelse i bugspytkirtlen. Dødeligheden er blevet væsentligt lavere på ti år. 

​Overlæge Palle Nordblad Schmidt er i gang med en kikkertoperation på en af Gastroenhedens nye operationsstuer. Han bliver assisteret af sygeplejerske Parastoo Darafshi. Foto: Hvidovre Hospital. ​

​"Akut betændelse i bugspytkirtlen kan være en meget alvorlig sygdom. Man kan beskrive det som at patienten har en lille atombombe inde i sig. I de sværeste tilfælde kan den udløse et sandt bombardement af skadelige stoffer fra kroppens immunforsvar og enzymer fra bugspytkirtlen selv, som bogstaveligt talt æder alt, hvad de møder på deres vej, bl.a. muskel- og fedtvæv. Der dannes også ofte ansamlinger af væske med enzymer og dødt væv, som kan blive inficerede med tarmbakterier. Det kan føre til organsvigt og være livstruende for patienten".

Sådan beskriver overlæge Palle Nordblad Schmidt den alvorlige bugspytkirtelbetændelse, som han de seneste ti år har optimeret behandlingen af på Hvidovre Hospital. Det betyder, at hospitalets mavetarm-afdeling (Gastroenheden) i dag er i den absolutte verdensklasse, når det kommer til kikkertoperationer for akut betændelse i bugspytkirtlen. Det er en operationsform, der har nedbragt dødeligheden betragteligt: Fra tidligere omkring 30 % til et sted mellem 5 og 10 % i dag.

Flest operationer i verden

Palle Nordblad Schmidt bragte teknikken ind på hospitalet en november-lørdag i 2005, da han stod med en meget syg patient med bugspytkirtelbetændelse, en inficeret væskeansamling og bakterier i blodet.

"Vi kunne ikke få væsken med enzymer og bakterier ud gennem et almindeligt dræn. Jeg havde nogle år forinden på en amerikansk kongres set en video, der viste, hvordan man kunne gøre det med en kikkertoperation gennem munden. Med assistance fra et par sygeplejersker fra operationsgangen gennemførte jeg indgrebet, så godt jeg kunne huske det fra videoen ", fortæller Palle Nordblad Schmidt.

Operationen gik godt og reddede formentlig patientens liv. Da Palle Nordblad Schmidt ugen efter fik mulighed for at lave en tilsvarende operation, som også gik godt, blev det startskuddet til en ny æra.  

I de følgende ti år er det blevet til omkring 200 operationer for Palle Nordblad Schmidt og hans kolleger. Det bringer Gastroenheden på Hvidovre Hospital helt i front som ét af de centre i verden, der har udført flest af den type operationer, og det har medført, at afdelingen er den eneste i Østdanmark, som udfører disse højt specialiserede indgreb. 

Mindre kompliceret

Kikkertoperation for akut bugspytkirtelbetændelse er et langt mindre risikabelt indgreb for patienten end den traditionelle form for operation, hvor patienten bliver åbnet med et stort snit i maven. Kikkertoperationen foregår gennem en lang, bøjelig kikkert på tykkelse med en finger, som bliver ført gennem patientens mund ned til mavesækken.

"Vi laver et 2-krone stort hul igennem mavesækkens væg, så vi kan komme ind til væsken med enzymerne. Så kan væsken løbe ind i mavesækken og videre ned i tarmsystemet. Vi kan også føre kikkerten ind i selve ansamlingen og fjerne dødt væv. Udover at kikkertoperationen næsten ikke giver noget stress for kroppen, så undgår patienten også følgevirkninger som f.eks. skader på tarmsystemet, sammenvoksninger imellem tarmene, brok og grimme operationsar. Det er med til at give patienten en meget bedre livskvalitet bagefter", fortæller Palle Nordblad Schmidt.

 

Læs mere i artiklen: 

Endoskopisk transmural drænage og nekrosektomi for indkapslet pancreasnekroseUgeskrift for Læger, maj 2015 

Bugspytkirtlen

Bugspytkirtlen er et lille organ på ca. 150 gram, som ligger dybt inde bag mavesækken. Kirtlen producerer bl.a. hormonet insulin, som regulerer kroppens sukkerbalance, og forskellige enzymer, som sendes ud i starten af tarmsystemet, hvor de er med til at nedbryde det, vi spiser. Derved bliver den bøf, man har spist, til en suppe, der kan optages gennem tarmvæggen længere nede i systemet.

Ved svær akut betændelse i bugspytkirtlen kan de mange enzymer blive spredt for alle vinde i bugspytkirtlens omgivelser. Dermed begynder en proces, hvor vævet omkring kirtlen nedbrydes, og komplikationer opstår.

De fleste tilfælde af akut bugspytkirtelbetændelse skyldes galdesten eller et overforbrug af alkohol.

Kilde: Overlæge Palle Nordblad Schmidt, Gastroenheden Hvidovre Hospital​
 

Redaktør