Gravide astmatikere skal passe ekstra på vægten

​​Astmatiske kvinder, som tager meget på under graviditeten, risikerer at forværre deres sygdom og skade deres ufødte barn. Det viser ny forskning fra Hvidovre Hospital.

Der er god grund til at holde øje med vægten, når man er gravid – særligt hvis man er astmatiker, hvilket hver tiende danske kvinde i den fødedygtige alder er. Ny forskning fra Hvidovre Hospital viser nemlig, at kvinder, som tager for meget på under graviditeten, risikerer at forværre deres astmasygdom. Tidligere studier har vist, at en forværring af astma under graviditeten kan føre til en lang række graviditetskomplikationer heriblandt for tidlig fødsel, væksthæmning af barnet og akut kejsersnit. 

”Når kvindens astma forværres, får hun ikke ilt nok, og så får barnet heller ikke ilt nok, og det er problematisk. Det behøver ikke engang at stå på særligt længe, før der kan ske uoprettelig skade,” forklarer læge Zarqa Ali, som er forskeren bag projektet, som har afdækket den opsigtsvækkende sammenhæng mellem overvægt og astma.

Kan ramme alle

Risikoen forbundet med at tage for meget på under graviditeten, rammer ifølge Zarqa Ali ikke kun de kvinder, som er overvægtige i forvejen
.
”Risikoen er lige stor for alle astmatikere – både dem der er overvægtige, normalvægtige og undervægtige. Kvinder, der tager mere end fem kilo på i løbet af første trimester af graviditeten, har en forhøjet risiko for at få en forværring af deres astma i løbet af graviditeten. Og jo mere kvinderne tager på i løbet af første trimester, desto mere stiger deres risiko for at få en forværring,” forklarer hun.

En hyppig sygdom

Og problemet er større end man måske skulle tro. Hver tiende danske kvinde i den fødedygtige alder lider af astma, og faktisk er astma den sygdom på verdensplan, som flest gravide lider af. Det er da også cirka hver tredje astmatiker, som oplever en forværring under graviditeten, som fører til åndedrætsbesvær og ubehag, og der er ifølge Zarqa Ali derfor god grund til at sætte ind mod problemet.

”Det er noget, som kan ramme rigtig mange kvinder, men det er ikke noget, der er særligt meget opmærksomhed på. Det bliver vi nødt til at gøre noget ved,” siger Zarqa Ali og fortsætter:

”Når læger ser gravide med astma eller kvinder med astma, der planlægger at blive gravide, er det vigtigt, at de giver dem vejledning i ikke mindst vigtigheden af at huske at passe den forebyggende astmamedicin men også at være opmærksom på vægten. 

Kost og motion

Det er uvist, præcis hvorfor kvinderne tager så meget på i løbet af første trimester, men Zarqa Ali gætter på, at det for manges vedkommende hænger sammen med manglende motion og en usund diæt.
 
”Derfor er det også vigtigt, at de praktiserende læger bliver opmærksomme på problemet, så de i højere grad kan holde øje med de gravide kvinders astma og vægt i løbet af første trimester og vejlede dem i motion og kost. Jeg vil tro at man kan forebygge mange af vægtforøgelserne ved at planlægge graviditeten ordentligt i forhold til motion og sund kost.


FAKTA

Forskningen bygger på informationer fra gravide med astma, som har født på Hvidovre Hospital i perioden 2007 til 2015. Alle kvinderne har fået undersøgt deres astma og er blevet vejet hver fjerde uge i graviditeten i forbindelse med de planlagte besøg i lungeambulatoriet.
Redaktør