Yngre kolleger skal ikke føle sig til ulejlighed

​​Overlæge Anders Pærregaard, Børneafdelingen på Hvidovre Hospital, har fået Yngre Pædiateres Uddannelsespris 2016.

​​Anders Pærregaard (th.) er en forbilledlig børnelæge, mener Morten Arnborg Schrøder og en lang række andre yngre læger i Børneafdelingen.

"Når man som yngre læge kommer til Anders med spørgsmål, bliver man aldrig afvist. På trods af, at der til tider kan være ubarmhjertigt travlt, nøjes han ikke med det korte svar. Han giver sig tid til grundig supervision med begrundelse for hans svar. En ting er sikkert – efter en samtale med Anders kommer man altid derfra klogere og ikke mindst også med et smil på læben."

Sådan lyder det blandt andet i indstillingen af overlæge Anders Pærregaard til Yngre Pædiateres Uddannelsespris 2016. En indstilling, som kommer fra afdelingens uddannelseslæger, og som i maj 2016 har indbragt ham den ærefulde prisFormålet med Uddannelsesprisen er at tilskynde til forbedret uddannelse, og den går til en person eller afdeling, der har gjort en særlig indsats for at fremme uddannelse af yngre læger/pædiatere.

Selvstændighed, ikke umyndiggørelse

Hvad skal der til for at være en god vejleder? Ifølge prismodtageren selv er det afgørende, at vejledningen ikke umyndiggør, men fører til selvstændighed.

"Man skal også sørge for, at de yngre kolleger ikke føler sig til ulejlighed. Ens kropssprog er meget vigtigt. Jeg ikke er meget anderledes end mine kolleger – jeg har såvel gode som mindre gode dage på arbejde – men jeg prøver at bevare et positivt kropssprog, så ingen behøver at føle sig afvist", siger Anders Pærregaard og fortsætter:

"Undervisningen skal være diskussionspræget og gerne tage udgang i problematikker, som de yngre læger selv kender fra hverdagen. Undervisningen skal være bredt anvendelig, og ikke for snævert præget af vejlederens egne interesseområder".

Nutidens vejledning står i skarp kontrast til dengang, han selv var yngre læge.

"Som yngre læge skulle man stå med hatten i hånden og ydmygt bede om vejledning. En del ældre læger signalerede, at det var irriterende og overflødigt, for vi kunne jo bare selv opsøge litteratur og prøve os frem".

En forbilledlig børnelæge

Morten Arnborg Schrøder er en af de yngre læger, som selv har nydt godt af Anders Pærregaards vejledning på Børneafdelingen på Hvidovre Hospital.

"Anders gider altid og Anders stiller op og deler ud af sin viden. Han har en særlig evne til at skabe både faglig entusiasme, glæde og smil. Han er forbilledlig børnelæge på alle fronter, som ikke bare er fagligt super kompetent, men som også møder alle, uanset uddannelsesniveau, med imødekommenhed og venlighed", siger Morten Arnborg Schrøder.​