"Vi sygeplejersker har altid været omstillingsparate"

​Sygeplejefaget har udviklet sig i rasende fart med flere opgaver og mere ansvar, siden afdelingssygeplejerske Karin Zivadinovic for 40 år siden iførte sig sin kittel for første gang.

​Venteområdet i Gastrokirurgisk Ambulatorium er fyldt med patienter denne tirsdag, hvor Karin Zivadinovic har sagt ja til at fortælle om sine første 40 år på Region Hovedstadens hospitaler.

Efter 15 år på forskellige akutmodtagelser har hendes hverdag de seneste 25 år været lige her som afdelingssygeplejerske på Gastrokirugisk Ambulatorium, og de er ikke gået stille af.

"Da jeg startede her i 1993 var vi fire sygeplejersker. I dag er vi 20. Der sker mere og mere. Man kan lave flere undersøgelser nu end tidligere, vi kan operere flere patienter med de nye operationsmetoder, vi er mere opdelt i de forskellige specialer, og alt dette smitter af på os sygeplejersker," fortæller Karin Zivadinovic.

Har fået flere af lægernes opgaver

Hun og kollegerne har derfor over årene fået flere og anderledes opgaver, og opgaver, der tidligere var lægernes, er med tiden også landet på sygeplejerskernes bord. Det gælder fx 2. årskonsultationen til kræftpatienter, som har været opereret i tyk- eller endetarm, ligesom sygeplejerskerne også tager sig af specialundersøgelser af både endetarm og spiserøret .

For Karin Zivadinovic og kollegerne er den udvikling absolut en god ting.

"Før i tiden arbejdede vi i en stille og rolig hverdag, men nu er der meget mere fokus på udvikling og optimering. Jeg er glad for den udvikling, for det giver os sygeplejersker mulighed for at udvikle os og arbejde tæt sammen med lægerne med respekt for hinandens fag. Vi er en afdeling med meget erfarne sygeplejersker, som altid været omstillingsparate, og alt det her kunne ikke ske uden sygeplejerskernes vilje og evne til det," siger hun.

Kan blive for effektivt for patienterne

Dog kan patienterne af og til blive lidt forpustede af tempoet. Fx ringer sygeplejerskerne som noget relativt nyt til de patienter, som er henvist med mistanke om kræft, og kan ofte give dem en tid til undersøgelse allerede dagen efter.

"Det er simpelthen for hurtigt for nogle af dem. Måske har de planer, måske skal de på arbejde, eller måske har de lige brug for at tænke over, hvad vi egentlig har talt om. Andre er selvfølgelige glade for den hurtige tid. Nogle er jo bange og vil rigtigt gerne i gang," fortæller hun.

Karin Zivadinovic er typen, der helst ser frem, men skal hun pege på noget, hun drømmer sig tilbage til, så kunne det være mere fokus på den primære sygepleje på uddannelserne. Mest af hensyn til de nye sygeplejersker, som først rigtigt skal til at lære den primære kontakt med patienterne i deres første job.

"Men det hele bevæger sig jo i bølger, og jeg har en fornemmelse af, at vi er på vej tilbage til mere patientkontakt på uddannelserne," siger hun.

Kage til kollegerne

40-års jubilæet skal ikke fejres i stor stil på hospitalet – det bliver den mere nære model med kage til kollegerne.

"Sygeplejerskerne insisterer på, at jeg fejrer det med kage, så det gør jeg," griner Karin Zivadinovic.

Den store fejring har hun allerede oplevet både til Region Hovedstadens store årlige jubilarfest – i 2018 i Tivoli - med middag, underholdning og tale af regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen og til Dansk Sygeplejeråds årlige jubilarfest.

Om Karin Zivadinovic:

Blev uddannet fra Bispebjerg Hospital og blev der nogle år efter endt uddannelse på Thoraxkirurgisk.

Kom derefter til skadestuen på Hvidovre Hospital, hvor hun var i 5 år. Herefter var hun 5 år på skadestuen på Herlev Hospital og derefter på Akutmodtagelsen på Bispebjerg 5 år som afdelingssygeplejerske.

Fra 1993 har hun været ansat i Gastrokirurgisk Ambulatorium på Hvidovre Hospital som afdelingssygeplejerske.

Hun havde 40-års jubilæum den 27. december 2018.