”Vi skal tage ansvar – også når vi ikke skal operere”

​Den nye professor på Ortopædkirurgisk Afdeling hedder Per Hölmich. Han har en klar vision for sin egen og kollegernes fremtidige rolle.


Per Hölmich brugte en stor del af sin tiltrædelsesforelæsning, som professor på Hvidovre Hospitals Ortopædkirurgiske Afdeling, på at fortælle om det, han ser som ortopædkirurgernes nye rolle.
 
”Vi skal tage et større ansvar for patienternes samlede forløb – både når der skal opereres, og når der ikke skal. Det er ortopædkirurgerne, der samlet set har mest alment at byde på i forhold til bevægeapparatet. Vi har en helt specialiseret viden, som kan komme patienten til gode,” forklarer Per Hölmich og tilføjer:
 
”Vores opgave er at være bevægeapparatets primærlæge. Det vil sige, at vi skal tage det overordnede ansvar for behandlingen og sikre, at patienterne kommer de rigtige steder hen og bedst muligt igennem hele forløbet,” forklarer han.
 

Det man bliver målt på

Den nye rolle vil ifølge Per Hölmich ikke falde alle ortopædkirurger lige let, da der er meget faglig identitet forbundet med at operere, men han understreger:
 
”Det er spændende og meget vigtigt at operere, og det er jo det, man bliver målt på som kirurg, men det er også vigtigt, at vi kan mere end det og ikke bare sender patienten tilbage til egen læge, hvis vi ikke skal operere. Vi skal bruge vores viden, til at også at behandle patienterne for de lidelser, der ikke skal opereres. Det skal vi selvfølgelig gøre i tæt samarbejde med fysioterapeuterne, reumatologerne, radiologerne og ikke mindst egen læge. Men vi skal kunne påtage os det ansvar, for der er ikke andre specialer, der har de samme muligheder, som vi har til at være primærlæge for bevægeapparatets skader.”
 

Farvel med tungt hjerte

Per Hölmich kom til Hvidovre Hospital fra Amager Hospital, hvor han stod i spidsen for Artroskopisk Center Amager og var med til at gøre det til et af de førende behandlingssteder for sportsskader i landet. Og overgangen fra Italiensvej til Kettegaard Alle har ikke været ubetinget nem.
 
”Det var med tungt hjerte, at vi forlod Amager. Vi har været glade for at være der. Men vi er blevet modtaget godt på Hvidovre Hospital, og så åbner det jo for nogle nye muligheder,” siger Per Hölmich og uddyber:
 
”Vi har bedre muligheder for sparring med eksperter fra andre fagområder. Vi er kommet tættere på Klinisk Fysiologisk afsnit og MR-klinikken. Derudover bliver det lettere at rekruttere unge forskningstalenter, fordi der er en større pulje at plukke fra.”
 

Samme indhold – ny indpakning 

Selvom der nu står en anden adresse på visitkortet understreger Per Hölmich, at ydelserne og kompetencerne er de samme som i Artroskopisk Center på Amager, og han håber, at patienterne vil følge med.
 
”Artroskopisk Center har fået ny adresse, men vi er de samme læger, og vi kan de samme ting. Det er vigtigt at understrege. Vi har samme muligheder og samme kapacitet.”


Redaktør