Vi er hele tiden forberedt på, at det kan stige igen

Op mod 7.500 coronaprøver i døgnet skal Klinisk Mikrobiologisk Afdeling være klar til at håndtere, hvis det bliver nødvendigt. Men det vil kræve god plads. Både til personale og til apparatur.

Der blev lavet 2.500 coronaprøver i døgnet i Klinisk Mikrobiologisk Afdeling, da aktiviteten var på sit højeste i april og maj. Det har både krævet ekstra personale, plads til mere laboratorieudstyr og at natten blev taget i brug i en afdeling, der normalt ikke arbejder i døgnvagt.

"Vi har budt vores personale meget, og de har virkelig stillet op. Der har fra starten været en god energi og en følelse af blå blink og af, at vi skal klare det sammen", fortæller ledende bioanalytiker Susanne Pedersen.

Beredskaber til højere aktivitet

Lige nu kører afdelingen omkring 1.500 coronaprøver i døgnet. Men der er en klar bevidsthed i hele Region Hovedstaden om, at det kan ændre sig med den brede, nationale teststrategi.

"Vi er hele tiden forberedt på, at antallet af prøver kan stige igen, og vi har lavet beredskabsplaner for at kunne håndtere både 5.000 og 7.500 coronaprøver i døgnet", lyder det fra ledende overlæge Christian Østergaard Andersen, som fortæller, at en af afdelingens største udfordringer er plads:

"Hvis vi skal køre helt op til 7.500 prøver, har vi behov for meget plads, både til nyt apparatur og til personale. Vi skal jo også løse de opgaver, vi plejer, og vi kan nu se en stigende aktivitet i andre typer prøver, bl.a. fra praksissektoren."

Den store Black Lives Matter demonstration i sidste uge, giver ikke umiddelbart en stor ekstraopgave i afdelingen, da deltagerne skal testet via samfundssporet i de hvide telte, med mindre de udviser symptomer.

Vi kan ikke alle hive ned fra de samme hylder

Nok udstyr til produktionen og hjælp fra teknologien ligger også højt på dagsordenen hos de to afdelingsledere.

"Det er vigtigt med en national strategi om leveringssituationen. Vi har jo lært af coronatiden, at vi skal sprede leverancerne på flere aktører, vi kan jo ikke alle sammen hive ned fra de samme hylder. Der har været meget brandslukning undervejs, men nu er vi der, hvor vi kan begynde at planlægge igen. Vi skal stadig køre 24/7, men vi skal også se på, om der er ting vi skal gøre anderledes", fortæller Susanne Pedersen.

"Vi har for nylig fået en robot til at afpipettere. På den måde vi undgår for meget ensidigt gentaget arbejde. Vi kigger også på andre hjælpesystemer, fx så vi ikke skal skrue propper af i hånden", siger Christian Østergaard Andersen.

Stolt af at bidrage

De er enige om, at samarbejdet på hospitalet har været godt og har bidraget til, at meget har kunnet lykkes på kort tid.

"Vi er meget glade for den store hjælp, som vi har fået fra andre afdelinger, fx har vi lånt udstyr og fået vigtige utesilier og materialer fra de andre laboratorier på hospitalet og i regionen. Det det viser at sundhedspersonale er gode til at stå sammen", siger Susanne Pedersen.

"Vi fik bl.a. ombygget et kontor til et laboratorie på kun en uge, det vil normalt tage flere måneder. Vi er stolte af at være en del af det hospital, der har behandlet flest coronapatienter, og at vi har kunnet bidrage med vores del", siger Christian Østergaard Andersen.