Vestegnens borgere lærte at redde liv

​Hvad har sangen ’Staying alive’ med Bee Gees at gøre med hjertemassage? Det lærte over 80 borgere i alle aldre på Hjerterstarterdagen på Hvidovre Hospital, hvor de også øvede sig i hjerte-lunge-redning og i at betjene en hjertestarter.

hjertestarterdag 570x367.jpg

"I kan ikke gøre noget forkert, når I skal give hjertemassage – Kun hvis I undlader at handle", siger instruktøren til nogle af de tilhørere, der havde valgt at bruge den første dag i efterårsferien på at lære, hvordan man skal handle, hvis man bliver vidne til en person med hjertestop.

"Når I giver hjertemassage skal I trykke på personens brystkasse 30 gange, og derefter give kunstigt åndedræt to gange. Mens I giver hjertemassage, kan I med fordel nynne sangen "Staying alive" inde i hovedet - for den har den rigtige rytme med ca. 2 tryk i sekundet," fortæller Julie Thor Christensen, som til daglig er medicinstuderende.

Tryggere ved at gribe ind

De mange besøgende til Hjertestarterdagen var i alle aldre, men der var en klar overvægt af borgere i pensionsalderen. En af dem var Kirsten fra Hvidovre, der var glad for, at hun havde fået presset sin mand Gunnar til at tage med.

"Man ved aldrig, hvad der kan ske, og jeg er sikker på at jeg har lettere ved at reagere, hvis uheldet er ude, nu hvor jeg har prøvet at give hjertemassage og prøvet at åbne en hjertestarter. Det hjælper at have set, at den er både nem og ufarlig," siger Kirsten.

Alle deltagerne på Hjertestarterdagen fik mulighed for at øve sig i at udføre hjertemassage på fantomdukker, og instruktørerne demonstrerede også, hvordan en hjertestarter virker.

Sådan redder du liv

Efterfølgende kunne Kirsten og Gunnar i fællesskab godt forklare, hvad man som borger skal gøre, hvis man ser en person ligge bevidstløs.

"Først skal man prøve at vække personen ved at ruske i vedkommende, og hvis det ikke lykkes, skal man mærke efter om personen trækker vejret", siger Gunnar.

"Hvis der ikke er vejrtrækning skal man råbe efter hjælp og ringe 112," supplerer Kirsten.

"Derefter folder man fingrene og giver hjertemassage 30 gange, inden man letter luftvejene og giver kunstigt åndedræt to gange. Og sådan bliver man ved, indtil der enten kommer en ambulance eller en hjertestarter", fortæller Gunnar.

"Vores naboer kunne desværre ikke komme med herover i dag, så nu skal vi hjem og lære dem noget om hjertemassage," griner Kirsten, inden hun og Gunnar siger farvel til instruktørerne.

hjertestarterdag 033 570x300.jpg

De første minutter efter hjertestop er vitale

Hvidovre Hospital er et af landets største akuthospitaler, og det er femte år i træk, at hospitalet åbner dørene for borgerne som led i den nationale Hjertestarterdag. Det kan være med til at redde liv, når borgere bliver instrueret i hjerte-lunge-redning, fortæller Jesper Friis-Hansen, der er hjerteinstruktør på Hvidovre Hospital.

"Man skal huske på, at efter 5 minutter uden hjertemassage, begynder hjernen at tage alvorligt skade. Derfor er hurtig hjælp med hjertemassage og kunstigt åndedræt helt afgørende. Uden hurtig hjertemassage og kunstigt åndedræt har selv det dygtigste lægeteam ikke den store succes med at genoplive efterfølgende," siger Jesper Friis-Hansen.

Men danskerne er heldigvis blevet langt bedre til at træde til med førstehjælp i forbindelse med hjertestop.

"Det tror jeg blandt andet skyldes, at de bliver mere trygge i forhold til at gribe ind, når de har deltaget i undervisning, som fx den i dag. Det har været medvirkende til, at overlevelsen for personer, der rammes af hjertestop uden for hospitalerne, er tredoblet de sidste 15 år," afslutter Jesper Friis-Hansen.

Fakta om hjertestop og genoplivning i Danmark

4.000 personer får hvert år hjertestop uden for hospital i Danmark. Chancen for at overleve øges når vidner træder til med et samme og giver livreddende førstehjælp.

Vidner træder til i 66 pct. af tilfældene af hjertestop uden for hospital

Hvis ingen træder til ved et hjertestop, overlever 1 ud af 30. Omvendt er det en ud af otte, der overlever, når et vidne træder til.

Kilde: Dansk Råd for Genoplivning