​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Ung patient hjalp Bobby med at vælge retning som forsker

​Ph.d.-studerende Bobby Lo vil bruge kunstig intelligens til at forudsige kroniske tarmpatienters næste udbrud. Motivationen til at gå denne vej som forsker kom en sen aften på et medicinsk modtageafsnit, hvor en patient overraskede ham. ​

​Denne artikel tager 1,75 minutter at læse

Nogle gange har man som kliniker en klar forventning om, hvilken type patient man skal møde. Og nogle gange er det et helt andet menneske, der viser sig.

For ph.d.-studerende Bobby Lo fra Gastroenheden var netop dette tilfælde på Bispebjerg Hospitals medicinske modtageafsnit en sen aften for 5 år siden.

”Jeg er stud. med. på det tidspunkt og hører om en ung kvinde, der er på vej ind,” fortæller Bobby Lo. Han gennemgår patientens journal: Hun har allerede døjet med inflammatorisk tarm længe. Journalen giver den unge medicinstuderende indtrykket af et svært kompliceret forløb med talrige udbrud i sygdommen siden teenageårene. 

”I min uvidenhed forestiller jeg mig, at jeg skal møde en ung kvinde stærkt præget af sin sygdom og med en depressiv udstråling.  Min uvidenhed blev gjort til skamme. Den unge kvinde var fyldt med livsglæde. Og fortalte mig – ud over om hendes symptomer – alle hendes drømme,” husker Bobby Lo. 

”Hun drømte om at rejse verden rundt, tage sin drømmeuddannelse og blive tåbeligt forelsket. Hun nægtede at lade sin tarmsygdom komme i vejen.” ​

Et frø blev sået

Efter at Bobby Lo havde lavet sit indlæggelsesnotat, på dette tidspunkt var det blevet nat uden for, var hans tanker stadig ”infiltreret” af hendes ord og hendes livsglæde. 

”Patienten s​åede et frø i min underbevidsthed,” som Bobby Lo udtrykker det i dag.

Et halvt år efter startede Bobby Lo på Gastroenheden her på Amager og Hvidovre Hospital, hvor hans forskningsområde blev inflammatorisk tarmsygdom.

Sygdommen viser sig i form af kronisk blodig diarre, som kommer og går, og ”det er svært at forudsige, hvornår det sker”, forklarer Bobby Lo. Ubehandlet kan patienterne i værste fald miste deres tarm eller dø. 

Bobby Los forskningsprojekt skal bruge kunstig intelligens til at forudsige et kommende udbrud. De computermodeller, som Bobby Lo udvikler, skal være til at anvende i den daglige klinik.

”Min ambition er at give patienter, som hende jeg mødte dén sene aften, muligheden for at opnå alle sine drømme,” slutter Bobby Lo. ​

​​​Bobby Zhao Sheng Lo​

  • Ph.d.-studerende på 2. år, Gastroenheden, medicinsk sektion
  • Forsker i brugen af kunstig intelligens til gavn for patienter med inflammatorisk tarmsygdom
  • Støttet af Tillotts Pharma AB ​​

​​

Redaktør