Undgå svamp og bakterier i fitnesscentret

​Pas på at dit besøg i fitnesscentret ikke resulterer i svamp og infektioner. Hvidovres hygiejneeksperter fortæller her, hvordan du kommer sikkert og hygiejnisk gennem din træning.

De fleste fitnesscentre skilter med, at man skal tørre maskinerne af efter brug. Men hvorfor egentlig? Kan en lille smule sved gøre så meget skade?

Ja, fortæller hygiejnesygeplejerske på Hvidovre Hospital, Rie Mikkelsen.

"Bakterier og svampe stortrives i et varmt og fugtigt miljø, som fx håndtagene på fitnessmaskiner. Håndtagene har ovenikøbet en ujævnt og nubret overflade, som gør, at bakterierne hænger endnu bedre fast," forklarer hun.

Ikke bare ulækkert

Så der er altså rigtig god grund til at gå op i hygiejnen – også når man er i fitnesscenter.

"Mange tror, at man kun skal tørre af, fordi det er ulækkert at overtage et håndtag med sved på, men det er lige så meget af sundhedsmæssige årsager. Hvis brugeren før dig fx har dårlig mave, influenza eller forkølelse, er der stor risiko for, at du får vedkommendes bakterier på hænderne, hvis maskinen ikke er gjort ren efter brug. Så det er ikke for sjov, at centrene opfordrer til, at man husker hygiejnen," siger Rie Mikkelsen.

Rens grundigt

Det er typisk svampeinfektioner eller stafylokok-bakterier, som er at finde på fitnessmaskinerne, hvis de ikke er vasket ordentligt af.

"Man skal tørre maskinen grundigt af, der hvor man rører den, hver gang den har været brugt. Det er ikke nok bare lige at tørre den hurtigt af, man skal sikre sig, at man får det hele med. Og så skal man bruge en ny klud hver gang og ikke fx bruge ens eget håndklæde, for så smører man bare bakterierne fra maskine til maskine," forklarer Rie Mikkelsen.

Hun opfordrer i øvrigt til, at man lige går en runde i fitnesscentret, inden man melder sig ind og ser på, hvor rent der er.

"Det kan være en god ide at se på, om maskinerne bliver tørret af, om der virker beskidt, og om badene ser rene ud. Der er fx stadig rigtig mange mennesker, som har fodsvamp, og badene i fitnesscentre er et sted, hvor det er nemt at blive smittet. Se også efter, om badeforholdene ser ordentlige ud," anbefaler hun.

Startede i USA

Reglerne med at man skal vaske sine fitnessmaskiner af efter brug, er ifølge professor i infektionsmedicin ved Hvidovre Hospital Thomas Benfield opstået i USA, hvor man opdagede, at atleter blev smittet gennem kontaktsport som fx brydning eller amerikansk fodbold.

"Det er derfor, at vi er blevet opmærksomme på det. Fordi man oplevede, at brydere smittede hinanden med sygdomme, når de rev i hinanden og blev smurt ind i hinandens sved," siger Thomas Benfield og fortsætter:

"Når man løfter en vægt eller bruger en fitnessmaskine, bliver huden også ofte strukket eller vredet, og det bliver lettere for bakterierne at sætte sig fast eller trænge ind i huden. Derfor er det en god ide at spritte grundigt af."