Undgå at blive en nær kontakt - hold afstand

​​Afstand og værnemidler er vigtigere nu, hvor virus med nye mutationer er på spil. Husk de to meters afstand i de situationer, hvor du ikke kan bruge værnemidler.

Sundhedsstyrelsen anbefaler nu ud fra et forsigtighedsprincip, at personalet på hospitaler holder to meters afstand i alle lokaler, herunder personalerum, omklædningsrum, kantine og ambulatorier, hvis man ikke bruger værnemidler. Årsagen er de nye mere smitsomme mutationer af coronavirus, der er kommet til Danmark.

De nye mutationer har derfor gjort det endnu vigtigere at holde afstand og have fokus på hygiejne, fortæller ledende overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling, Bjarne Ørskov Lindhardt.

"Hvis du er nær kontakt til fx en patient eller kollega, der er smittet med nyt coronavirus og de nye virusmutanter, skal du i selvisolation i 6 dage. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på kravene om to meters afstand og brug af relevante værnemidler," siger Bjarne Ørskov Lindhardt.

Man er en nær kontakt, hvis man har:

• Været mindre end 2 meter fra en smittet patient eller kollega
  • i mere end 15 minutter
  • og man ikke har brugt relevante værnemidler

Spis evt. i mindre hold

Men hvordan holder man to meters afstand på et travlt hospital, hvor de fysiske rammer ikke alle steder lægger op til afstand?

"Man kan fx planlægge at skiftes til at spise i mindre hold. I andre situationer kan man, hvis afstandskravet ikke kan overholdes, vælge at gøre seancerne lidt kortere eller bruge værnemidler," siger Bjarne Ørskov Lindhardt, og understreger, at vi alle har et ansvar for at være opmærksomme på det.

Hygiejnen er vigtig

Det er meget vigtigt fortsat at være opmærksom på hygiejnen i fx personalerum, flermandskontorer, køkkener, omklædningsrum, toiletter og andre fælles personalefaciliteter samt på de faste arbejdspladser.

Det gælder også de fælles kontaktpunkter som dør/køleskabshåndtag, kaffemaskine/elkedel, vandhane, bordoverflader, tastaturer, telefoner m.m., som bør sprittes af før og efter brug.

> Kontakt eventuelt hygiejneorganisationen, hvis I i afdelingerne har brug for input ang. hygiejneforhold

Ny plakat om at holde afstand

Du kan finde ny plakat om at holde afstand, når man ikke kan bære værnemidler på intranettet under Corona og plakater til personale.