Uddanner flest portører i Danmark

Portørerne har en betydningsfuld rolle på hospitalet. Derfor er det vigtigt med en høj faglighed og en attraktiv arbejdsplads – og det er vi heldigvis rigtig gode til på AHH.

"Man ved aldrig helt, hvad dagen bringer. Det er både en udfordring, men jo også det, som gør arbejdet spændende", siger 26-årige Rasmus Mortensen, som er portør på Amager og Hvidovre Hospital.

Han er egentlig udlært mekaniker, men efter nogle år fik Rasmus Mortensen lyst til at prøve noget nyt, og startede som portøraspirant på Amager og Hvidovre Hospital. Det er nu et år siden, og i juli i år bestod han sin afgangsprøve og er nu færdiguddannet portør.

"Jeg havde hørt fra mange, at man som portør på Hvidovre Hospital har rigtig mange forskellige opgaver – vi er med både til operationer, hjertestop, mobilisering og meget andet. Så derfor søgte jeg specifikt herud", fortæller Rasmus Mortensen.

Rasmus Mortensen er 26 år og er netop blevet færdiguddannet portør.

Et generationsskifte

Og Rasmus er blot én blandt mange.

"I disse år ser vi et generationsskifte blandt vores portører, og det betyder, at vi har brug for nye kræfter til at tage over", fortæller Klaus Mogensen, som er chefportør på Amager og Hvidovre Hospital.

Sammen med sekretærer er portører en af de faggrupper, der meget sjældent skifter arbejdsplads. Og i takt med, at der kommer flere og flere 40-års jubilæer, er mange portører ved at være tæt på pensionen. Derfor kommer der i øjeblikket mange nye ansigter på hospitalsgangene, da mange nye portører ansættes og uddannes hvert år.

"Vi har det sidste år uddannet knap 20 nye portører. Det lyder måske ikke af meget, men det er lidt en uofficiel rekord blandt hospitalerne i Danmark", fortæller Klaus Mogensen.

Kort om portøruddannelsen:

• Alle portører på danske hospitaler starter som portøraspirant. Det betyder, at man er portør under uddannelse, hvor man det første år gennemgår en masse praktisk træning, som hospitalet står for. Derudover har man 6 ugers teori på skole. Efter ca. et år skal man bestå en afgangseksamen for at blive portør.
  • Amager og Hvidovre Hospital uddanner omkring 20 portører om året.

En attraktiv arbejdsplads

Tessa Schack Stones er en af de helt nye. Hun er 25 år og er netop startet som portøraspirant. Og så er hun en kvinde i et traditionelt mandefag.

"Vi er ret få kvinder, og der er da også meget mande-humor. Men folk er venlige og hjælpsomme, og de har taget rigtig godt imod mig", fortæller Tessa Schack Stones og fortsætter:

"Det sværeste er de tunge løft, hvis en patient fx er stor. Det er vel også derfor, at det typisk har været et mandefag. Men i dag har vi heldigvis rigtig gode hjælpemidler, så selvom jeg ikke er så stor, så tror jeg, at jeg kan klare det meste".

Og Klaus Mogensen er kun glad for de mange nye – af begge køn.

"Med nye portører kommer også nye ideer og nye måder at se tingene på, og det skaber en helt speciel dynamik, som er med til at udvikle vores fagområde", siger Klaus Mogensen.

Tessa Schack Stones er 25 år og er netop startet sin uddannelse til portør.

Hvad laver en portør?

For mange er portørerne dem, som skubber rundt på senge, men en portør har mange andre opgaver:

• Serviceopgaver på sengeafsnit og ambulatorier
  • Assistance ved operationer, assistance ved akutte opgaver som f.eks. hjertestop
  • Praktiske og administrative opgaver med håndtering af afdøde (Mors og kapel)
  • Afhentning af medicin og andre supportopgaver for kerneområdet omkring pleje og behandling af patienterne.
  • Patienttransport, løft- og forflytninger og mobilisering af patienter
  • Vægterfunktion