Topforsker på gymnasiebesøg

Normalt holder han oplæg foran internationale topforskere i byer som Washington, London eller Sydney. Forleden stod han foran en gymnasieklasse i Holbæk. 

Det er sjældent, at ”klamydiaslottet ved Damhussøen” og ”kondomer ved 80’ernes gymnasiefester” figurerer i en topforskers foredrag. Men det er omvendt også sjældent, at topforskeren holder oplæg for flok teenagere. 

 
Det gjorde Jesper Bonde forleden. Han er seniorforsker på Hvidovre Hospitals Kliniske Forskningscenter og Patologiafdelingen og en af mændene bag den meget omtalte HPV-hjemmetest. Han besøgte Stenhus Gymnasium & HF for at fortælle de unge om livet som forsker, om Human papillomavirus (HPV), livmoderhalskræft og om, hvordan man kan arbejde professionelt med forskning i sundhedsvæsnet.

 

Den næste Jens Christian Skou

Og selvom der blev plads til en smule mere pjat end ved de internationale kongresser, var det tydeligt, at det var fagligheden, som var i fokus. Jesper Bonde havde nemlig et klart mål med at hive en fredag ud af sin overbookede kalender for at tale med gymnasieeleverne.

 
”Vi har som forskere en klar forpligtigelse til at formidle vores forskning og fortælle, hvordan forskningen bruges til at forbedre vores sundhedsvæsen. Og når jeg taler til gymnasieelever, håber jeg da, at jeg kan være med til at inspirere dem og give dem lyst til at vælge en naturvidenskabelig eller sundhedsvidenskabelig uddannelse; biologi, medicin, sygeplejeske, fysioterapeut, it doesn´t matter. Så længe de unge forstår, at disse uddannelser giver en masse muligheder,” siger Jesper Bonde og fortsætter: 

 
”Tænk nu, hvis den næste nobelpristager som danske Jens Christian Skou sad ude blandt 2. G’erne. Tænk, hvis mit oplæg var med til at skubbe i den retning, der overbeviste ham eller hende om, perspektivet ved at læse videre for at arbejde med sundhed,” siger Jesper Bonde, som er meget opmærksom på, hvordan han optræder og formulerer sig over for netop denne unge målgruppe.

 
”Når du formidler forskning, bliver det nødt til at være i øjenhøjde. Jeg kunne sagtens stå og tale i to timer, uden at de unge ville forstå en pløk af det, men det giver ikke mening. De skal have det serveret, så det er sjovt og relevant – både i forhold til deres øvrige undervisning og deres hverdag.”

 

Vildt motiverende

Og noget tyder på, at forskeren ramte plet. Blandt de unge var der i hvert fald stor begejstring for Jesper Bondes kombination af forskning, jokes og livserfaring. 

 
”Det er vildt motiverende. Man hører måske lidt ekstra efter. Det er jo en specialist med meget stor viden, der står og taler,” siger Simon fra 3. G.

 
Julia fra samme klasse var særligt glad for de ting, Jesper Bonde sagde om uddannelsesvalg.

 
”Jeg overvejer at læse biologi efter gymnasiet, så det var interessant at høre, hvad det kan føre til. Omvendt var det også rart at høre, at Jesper Bonde ikke havde en fast plan, da han gik i gymnasiet. Det er godt at vide, at man ikke behøver at have det hele planlagt,” siger hun.

 

Få forskere på tv

Det var 14. gang, at Jesper Bonde holdt oplæg for gymnasieklasser, og 3. gang på Stenhus Gymnasium & HF, og rektor Per Farbøl håber, at samarbejdet kan fortsætte.

 
”Det kan være svært at motivere eleverne til at tage uddannelser inden for de naturvidenskabelige fag. Det er jo ikke forskere og videnskabsmænd, de unge ser flest af i medierne. Så vi mangler folk af kød og blod, som de unge kan identificere sig med, og som kan fortælle, hvad en naturvidenskabelig uddannelse kan føre til,” siger han. 

 
Jesper Bondes oplæg på Stenhus Gymnasium & HF var del af Forskningens Døgn – den nationale videnskabsfestival – og han håber, at forskningsformidling til gymnasieelever vil blive mere udbredt de kommende år – både for de unges og for hospitalernes skyld.

 
”Vi har tidligere prøvet at sende de unge forskere fra vores team ud på deres gamle gymnasier for at fortælle om deres arbejde. ”Home coming heroes” og ambassadører for Hvidovre Hospital på en og samme tid. Hvis vi skal tiltrække nye skarpe hjerner, er det vigtigt, at vi formidler vores arbejde og fortæller de unge – allerede på ungdomsuddannelserne – at det at arbejde på et hospital kan være andet end som fortravlet læge og sygeplejerske. Og på den lange bane er det også vigtigt, at Hvidovre Hospital bliver et ”brand” blandt de kommende kandidater fra de mellemlange og videregående uddannelser. De er vores rekrutteringsgrundlag i fremtiden ” slutter han.

Redaktør